mamaplus

Certificatele de vaccinare nu vor avea termen de valabilitate în Moldova

-
//
23.12.2021

Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 nu vor avea termen de valabilitate în Moldova, a anunțat şefa Comitetului Național de Imunizări, Ninel Revenco. Asta deşi Comisia Europeană a aprobat ca termenul de valabilitate al certificatului de vaccinare cu schema primară să fie de nouă luni.

Epidemiologul de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, Veceslav Guțu, ne-a declarat că autoritățile se conduc după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care nu a reglementat deocamdată termenul de valabilitate al certificatului de vaccinare.

„În contextul noii tulpini, aşteptăm recomandările OMS cu privire la eficacitatea celei de-a treia doze împotriva tulpinei Omicron, dar şi aşteptăm informații cu privire la eficacitatea celor două doze împotriva acestei tulpini.”, a relatat Veceslav Guțu, medic epidemiolog ANSP.

În aceste condiții, moldovenii care vor dori să plece într-o țară din Uniunea Europeană vor fi nevoiți să îşi administreze a treia doză de vaccin sau să facă un test PCR.

Luni, compania Moderna a anunțat că doza booster este mai eficientă dacă se administrează o cantitate dublă de ser față de cea folosită în prezent.

Între timp, autoritățile din Israel au început imunizarea populației vulnerabile cu doza patru pentru o protecție mai bună împotriva Omicron. 

Tulpina Omicron se răspândeşte extrem de rapid în lume, fiind confirmată deja în 75 de țări, iar în Statele Unite ale Americii rata infectării cu Omicron este de 70% din totalul cazurilor.