mamaplus

Certificatele COVID-19 din Moldova vor fi modificate pentru a fi compatibile cu cele europene

-
//
11.10.2021

Vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că certificatul COVID-19 emis de Republica Moldova va fi modificat pentru a fi compatibil cu certificatul European.

”Din 11 octombrie, se modifică forma certificatului COVID-19 pentru a fi compatibil cu certificatul european. Din 15 octombrie vor fi disponibile noile certificate, iar cetățenii le pot descărca de pe site-ul certifcate-covid.gov.md. Acum suntem în proces de testare tehnică a platformei. Certificatele valide au culoarea verde, platforma va identifica certificatele false COVID. Această platformă a fost elaborată cu eforturi interne”, a declarat Iurie Țurcanu vicepremierul pentru digitalizare.

Totodată oficialul a specificat că în această bază de date vor intra nu doar persoanele vaccinate, dar și cei care au trecut prin boală și prin urmare au anticorpi.

”Actualmente suntem în proces de testare tehnică a acestei validări. Toate demersurile au fost înaintate, inclusiv mostrele am trecut deja la faza de testare tehnică. Iar în următoarele două - trei săptămâni așteptăm să fim deja validați”, a declarat Iurie Țurcanu.

Potrivit funcționarului, această platformă va putea fi utilizată inclusiv și de cei din sectorul HoReCa pentru a putea verificat autenticitatea certificatelor prezentate de vizitatori. Astfel, în cazul unui certificat valid va apărea ecranul verde, iar în cazul unui nevalid unul roșu.

Reamintim că la 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate.