mamaplus

Cele mai populare nume de copii născuți în 2019 în Republica Moldova

-
//
30.12.2019

În 2019, rata natalității a crescut în țara noastră. În 11 luni, de la 1 ianuarie până la 30 noiembrie, s-au înregistrat peste 41 de mii de nou-născuți, cu aproape 6 mii mai mult decât în tot anul trecut. Interesant este şi trendul onomastic, care se schimbă de la an la an.

În 2019, cel mai popular nume pentru băieți a fost David. 791 de bebeluşi au primit acest nume. Urmează 667 de băieți cu numele Matei şi 636 botezați Maxim. Topul e completat de 588 de bebeluşi Alexandru şi Bogdan, 565 de băieței.

Cel mai popular nume feminin rămâne şi în 2019, Sofia - 940 de fetițe au fost înregistrate cu acest nume. Urmează 690 de Amelia, 598 de Daria, 524 Anastasii şi 480 de Maria.

Și prenume mai neobişnuite, precum Adomir-Nistor, Cengiz, Eros, Hamlet, Lionel, Asen, Renesme și chiar...  Şeherezada.

Ettel are 9 ani, iar numele ei neobişnuit i-a uimit până şi pe cei de la Oficiul de Stare Civilă.

„Când am mers să o înregistrăm, toți erau uimiți: ce fel de nume este ăsta, de unde, cum se scrie? Noi în prealabil am căutat, am citit. Şi era singura Ettel acum mai bine de 9 ani jumătate în Moldova. Până atunci, nu existau astfel de nume. - Ați verificat  acum? Deja sunt? - Din câte știu, este un copil de aproximativ un an jumătate, poate 2, poate un an. Mi s-a spus că l-au numit și pe el Ettel”, a spus mama lui Ettel, Cristina Scripnic.

Totuşi, pentru ca micuța să nu aibă probleme, i s-a dat al doilea nume, Maşa.

„Desigur, îmi place mai mult Maşa, pentru că este mai ușor, iar Ettel - se pronunță mai greu. Unii oameni nici nu înțeleg cum se scrie. Și unii când mă caută pe rețelele de socializare, scriu întotdeauna incorect: scriu Edel, Ethel, și nimic nu este clar. Deci, Maşa este mai bine. Prietenii mei îmi spun doar Maşa, pentru că le este mai ușor”, a spus Ettel.

Marea majoritate a numelor neobişnuite sunt preluate din show-biz, de la actori şi actrițe, interpreți sau cântărețe din străinătate.