Carne de cal în meniurile copiilor. Directoarea grădiniței a fost reținută

Carne de cal în meniurile copiilor. Directoarea grădiniței a fost reținută

-
//
22.09.2017

Ofiţerii CNA au arestat-o pe şefa unei grădiniţe din capitală într-un dosar de corupţie. Directoarea este bănuită că ar fi pretins şi primit 1.800 de lei de la părinţii unui copil pe care l-ar fi înscris la instituţia preşcolară. Femeia a fost reţinută pentru 72 de ore şi se va afla în custodia poliţiei.

Carne de cal în meniurile copiilor. Directoarea grădiniței a fost reținută

Potrivit denunţătorului, în cadrul discuţiei cu metodista şi directoarea grădiniţei, i s-a dat de înţeles că, pentru înscrierea minorului, va fi necesară achitarea unei sume de bani, fără a specifica suma. Ulterior, când s-a prezentat cu copilul la grădiniţă, i s-a cerut 800 de lei, sumă plătită directoarei. După ce minorul a fost înscris în una din grupe, metodista a sunat-o din nou pe mama copilului şi i-ar mai fi cerut 1000 de lei, pentru că 800 este o sumă prea mică.

Astăzi, şefa grădiniţei a fost reţinută la locul de muncă şi escortată la CNA pentru audieri. În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 324 Cod penal – corupere pasivă. Legislaţia în vigoare prevede până la zece ani de închisoare pentru comiterea unei asemenea infracţiuni. Cazul este investigat, sub toate aspectele, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi tragerea lor la răspundere.

Potrivit surselor noastre, este vorba despre Maria Hasiev, directoare a Grădiniței nr. 130 din capitală, implicată în 2010 în scandalul cărnii de cal. Structurile de resort au realizat imagini video în care se vedea cum spălau angajații acestei grădinițe vasele într-o cadă ruginită, iar carnea din care se prepara mâncarea pentru copii era în nişte saci de plastic aruncați la podea. După ce expertiza a constatat acest delict, s-a descoperit că firma vinovată – „GrefComerţ” – a câştigat licitaţia de livrare fără a avea vreun certificat veterinar-sanitar, iar vinovații nu au fost pedepsiți.

În 2011, o altă directoare a aceleiaşi Grădinițe nr.130 a fost prinsă în flagrant de ofiţerii anticorupţie în timp ce primea 150 de euro de la un părinte pentru a-i înregistra copilul în instituţia preşcolară. În cadrul percheziţiei efectuate în birou au mai fost depistate şi ridicate mijloace băneşti în mărime de 6300 de lei. Şefa grădiniţei risca atunci până la zece ani de închisoare şi amendă de până la 60.000 de lei.

În 2016, Grădinița nr.130 s-a făcut remarcată prin matineul „Adio, grădiniță”, în cadrul căruia un grup de copii au fost plimbați cu limuzina. Se spune că ideea le-a aparţinut câtorva părinţi, aceştia dorind ca odraslele lor să aibă parte de un eveniment de neuitat.

Sursa: jc.md