mamaplus

Băi fără gen la un liceu din Italia: „Suntem liberi, nu avem constrângeri”

-
//
29.10.2022

La un liceu de arte din Milano, Italia, elevii au la dispoziție două băi neutre. „Unicornul” a luat locul simbolurilor care direcționează în mod normal liceeni către toaleta pentru „fete” și cea pentru „băieți”.

Pentru tinerii care nu se identifică cu un gen sau altul, inițiativa a fost bine primită. „Era și timpul, răspunde nevoilor noastre”, spun ei. Pe de altă parte, există și protestatari. „Nu e igienic”, argumentează ceilalți. 

La Liceul de Arte din Milano, Italia, adolescenții care nu se identifică cu un gen sau altul au acum la dispoziție două băi neutre în școală. Diviziunea strictă între bărbați și femei a dispărut. A apărut, în schimb, un unicorn, simbolul comunității LGBT, care indică că baia poate fi folosită de el, ea, ei, ele ș.a. 

„În școala noastră, multe persoane nu se identifică cu un gen sau altul. Și baia neutră este potrivită, răspunde nevoilor lor”, explică Sara, una dintre eleve, potrivit publicației italiene La Repubblica. 

De altfel, liceul de arte italian nu este o școală ca oricare, mai scriu jurnaliștii. Pereții sunt împânziți de tablouri în culori vii, desene, picturi murale. Toate reușesc să atragă și să surprindă ochiul privitorului. În plus, personalitatea elevilor nu este ascunsă în spatele unor uniforme banale sau a unor haine care arată la fel. Tinerii sunt lăsați să se exprime și prin vestimentație. Cercei, lac de unghii, păr fuchsia sau platinat, blugi cu talie joasă și haine largi, toți elevii se simt confortabil cu ceea ce poartă. 

„Suntem liberi, nu avem constrângeri”

Coridoarele liceului se umplu brusc când sună clopoțelul. Jurnaliștii italieni i-au vizitat pe liceeni chiar în prima zi de funcționare a celor două băi neutre din școală. Au rămas însă, la etajele superioare, alte băi care împart, ca și până acum, elevii în două direcții opuse: fete și băieți. 

„Suntem într-un liceu de artă. Suntem deschiși, suntem liberi, nu avem constrângeri”, mai spune Sara, potrivit la Repubblica. 

O altă elevă, Anita, îi mărturisește reporterului: „Mă afectează direct problematica băilor” și-l corectează pe jurnalist când o identifică drept „ea”. „El, mulțumesc. E OK, nu mă supăr. Înțeleg că se poate greși”. 

„Era și timpul, așadar”, continuă el, dar nu ezită să-și exprime temerile. „Sunt fericit, doar că mă tem de glumele și comentariile acide ale unor persoane”.

„Este o școală fluidă. Nu ne place să ne identificăm. Toată lumea trebuie să se simtă liberă și confortabilă”, afirmă și Irene, în timp ce, sub braț, își ține una dintre lucrări, o pictură în acuarelă, plină de culoare. 

„Dacă vreau să mă îmbrac ca un bărbat, mă îmbrac ca un bărbat. Sau pot să-mi vopsesc părul, unghiile, nimeni nu are dreptul să mă judece”, explică, iar liceul de arte îi oferă această libertate. 

„Este o alegere care are rolul de a include o minoritate care face parte din lumea de astăzi”, spune o altă elevă. Își trece o mână prin părul vopsit în mov. „Mai ales într-un liceu de artă, unde creativitatea și personalitatea elevilor trebuie să fie lăsate libere.” 

Nu toți elevii au agreat însă ideea

Marco, de pildă, spune că nu e de acord cu baia neutră: „Mă voi duce la etajul trei, unde încă există o toaletă doar pentru băieți”. 

Adolescentul a creat și un mic grup de elevi care se opun toaletelor fără gen din școală. Cum argumentează:

„Știința ne spune că există băieți și fete. Nu văd de ce trebuie să adăugăm genul neutru care nu există. Mie nu-mi place dacă ai părul galben, albastru sau verde, dar asta e treaba ta. Pe de altă parte, dacă intri în baia mea, este și treaba mea”. 

Cineva îl susține și încearcă să pună „problema” pe seama unei chestiuni de igienă. „Băieți și fete în aceeași baie? Nu este igienic”, crede și Ricardo. 

Cert este că sub tavanul liceului de arte e loc pentru toată lumea. Pe lângă cele două băi fără gen, elevii se pot folosi în continuare de băile pentru „băieți” și „fete”.