mamaplus

Avocatul șoferiței de troleibuz, despre arestare: ,,Măsura e prea dură”

-
//
28.03.2023

Procurorii au cerut magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, aplicarea arestului preventiv, pentru 30 de zile, în privința șoferiței troleibuzului care a lovit mortal o fată de 12 ani în sectorul Ciocana al capitalei, „în scopul evitării distorsionării circumstanțelor importante pe caz, infracțiunea fiind una gravă”. Demersul a fost admis de judecători, transmite Ziarul de Gardă.

mamaplus

După ce câțiva apărători ai drepturilor omului au considerat drept nejustificată plasarea în arest preventiv a persoanei care se face vinovată de comiterea accidentului rutier din sectorul Ciocana al capitalei, soldat cu un deces, Ziarul de Gardă a întrebat reprezentanții Procuraturii Generale (PG) despre motivele solicitării unei asemenea măsuri preventive.

„Ținând cont de gradul prejudiciabil al faptei incriminate, infracțiunea fiind una gravă, în scopul evitării distorsionării circumstanțelor importante pe caz, procurorul a considerat drept proporțională cu particularitățile individuale ale cauzei aplicarea măsurii preventive, arestul preventiv, în privința învinuitei, demersul procurorului fiind admis de către instanța de judecată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru.

De cealaltă parte, Victor Pavlov, avocatul șoferiței troleibuzului, consideră drept „mult prea dură” măsura preventivă aplicată în privința clientei sale.

„În calitate de avocat o să luăm atitudinea corespunzătoare, o să depunem actele necesare. Evident că sunt avocatul doamnei și o consider o măsură mult prea dură în speța dată, reieșind din circumstanțele cauzei (…). Este Codul de procedură care ne arată că s-au prezentat niște probe care nu vorbesc despre faptul necesității imperioase de a fi aplicat arestul preventiv față de doamna în cauză. Reieșind din acest lucru, noi o să reacționăm la încheierea judecătorului de instrucție”, a declarat Victor Pavlov pentru Ziarul de Gardă.

Conform articolului 185 din Codul de procedură penală al R. Moldova, arestarea preventivă constă în deţinerea învinuitului, inculpatului în stare de arest în locurile şi în condiţiile prevăzute de lege. Arestarea preventivă constituie o măsură excepțională și se dispune doar atunci când se demonstrează că alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile care justifică aplicarea arestării.

Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău și este instrumentată de procurorul Radu Talpă.