mamaplus

Avertizarea unei mame din Chișinău: ”La Poșta Veche a apărut un pedofil!”

-
//
29.04.2021

Cu părere de rău, pedofilii sunt printre noi, iar autoritățile nu pot face nimic până nu se depune o plângere la Poliție sau până nu apar anumite probe care ar atesta acțiunile ilegale ale acestor indivizi. În era tehnologiilor informaționale, cei mai mulți pedofili aleg să-și găsească victimele pe rețelele sociale, însă au mai rămas și persoane care ademenesc copiii în scara blocului sau la colț de stradă. O mamă din cartierul Poșta Veche a lansat recent un mesaj de avertizare pentru părinții din Chișinău, susținând că ar fi apărut un pedofil în regiunea străzilor Ceucari și Calea Orheiului.

”Nu știu cui să mă adresez... am emoții... Dragi părinți, la Poșta Veche a apărut un pedofil! Un caz concret a avut loc recent în raionul Ceucari-Calea Orheiului. Astăzi tatăl meu a ieșit în scară și a observat o fetiță (vârsta aproximativă de 8-9 ani), care stătea ghemuită în colțul coridorului. Copilul era atât de speriat, încât ținea strâns la piept pachetul cu gunoi, pe care nu a reușit să-l arunce...”, scrie o mamă din Chișinău pe rețelele sociale, potrivit kp.md.

”Fetița i-a povestit apoi tatălui meu că un bărbat a intrat în vorbă cu ea în lift și a început să facă niște lucruri indecente, iar până la urmă a reușit să scape de el... Deși nu a putut să-l descrie în totalitate, pentru că s-a speriat tare, fetița spune că ține minte doar ”ochii albaștri”. Tatăl meu a ieșit apoi în stradă cu copila de mână ca să-l caute pe individ, dar nu l-au găsit nicăieri. Apoi a condus-o acasă.

Am și eu copii și e groaznic să conștientizez că în blocul nostru s-ar putea întâmpla așa ceva! Vă rog să vorbiți cu copiii voștri și să-i învățați ce să facă și cum să se comporte în astfel de situații!”, a mai adăugat femeia.

Reporterii au încercat să găsească mai multe informații referitor la aceast caz, însă oamenii legii susțin că nu a parvenit deocamdată nicio plângere. Potrivit șefului-adjunct al Inspectoratului Național de Investigații, Igor Zglavuța, acest caz va fi investigat.

Cum ne protejăm copiii de aceste situații imprevizibile?

Chiar dacă asemenea situații nu se întâmplă cu fiecare copil, este responsabilitatea fiecărui părinte să-și pregătească moral micuții pentru orice situații imprevizibile. Astfel, ar fi bine să stabilești din start câteva reguli esențiale:

  • Îndeamnă-ți copilul să nu intre niciodată în lift cu un necunoscut. Ar fi mai bine să așteapte tura următoare.
  • Spune-i să nu meargă în stradă având căștile în/pe urechi.
  • Să nu îi fie rușine să vorbească/refuze/comenteze în gura mare sau să ceară ajutor dacă este cazul.
  • Să nu vorbească cu necunoscuți.
  • Să nu plece cu nimeni în afara de persoana pe care am agreat-o împreună. De exemplu: ”Nu plec nicăieri cu persoane necunoscute, până nu vine mama, tata, etc.”
  • Să nu se țină de mână cu un adult în afară de părinți și rudele apropiate.
  • Urmărește cât poți de atent activitatea copilului în mediul online. Aici îl pândesc cele mai mari pericole. Vorbeşte deschis despre orice cu el, câştigă-i încrederea, astfel încât să nu se ferească de tine şi să-ți ascundă lucruri. E foarte important să înțeleagă de ce faci asta și să nu creadă că îl privezi de libertate.
  • Dacă observi schimbări în comportamentul copilului tău, urmăreşte-l cu atenție, pentru a afla cauza.