mamaplus

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Moașelor, membre de încredere ale tuturor familiilor

-
//
05.05.2020

Ziua Internațională a Moaşelor este marcată în fiecare an, la data de 5 mai. Confederația Internațională a Moaşelor (CIM) a susținut ideea celebrării acestei zile în asociațiile membre la sfârşitul anilor '80, apoi a lansat inițiativa în mod oficial în 1992.

CIM este o organizație non-guvernamentală care reprezintă moaşele, asociațiile şi organizațiile din întreaga lume care au obiective comune: îngrijirea mamelor şi a nou-născuților. Organizația are ca membre 142 de Asociații ale Moaşelor, reprezentând 123 țări de pe toate continentele, potrivit www.internationalmidwives.org.

Moaşele reprezintă o mare parte din forța de muncă din domeniul social şi cel al sănătății. Ele cunosc, de asemenea, tradițiile, culturile şi practicile comunităților din care fac parte, ceea ce le conferă o abordare mai facilă în relațiile pe care le stabilesc. Moaşele colaborează cu femeile permanent, atât în perioada de sarcină cât şi în procesul naşterii. Astfel, se creează o relație de încredere reciprocă între moaşe şi femei, colaborarea continuând şi în perioada postnatală. Prin aceste relații, moaşele devin membre de încredere ale familiilor şi ale comunităților.

Moaşele şi femeile pot deveni aliate în mişcarea globală pentru egalitatea de gen. Împreună pot atrage atenția factorilor de decizie asupra problemelor cu care se confruntă femeile şi împreună pot solicita schimbări pentru a obține egalitatea între femei şi bărbați, prin respectarea drepturilor femeilor.

Cu ocazia Zilei internaționale a Moaşelor, Confederația Internațională a Moaşelor face un apel către moaşe pentru a deveni ambasadorii egalității de gen în cadrul comunităților lor. În multe comunități şi țări, moaşele şi-au pierdut capacitatea de a acționa şi se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi femeile din întreaga lume, precum salariile mici, lipsa respectului, hărțuire şi discriminare, realități care au fost evidențiate în raportul „Midwives Voices and Midwives Realities Report in 2016”, potrivit www.internationalmidwives.org.

Investiția mai mare în moaşe, care sunt esențiale pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului, ar putea evita peste 80% din toate decesele materne sau ale nou-născuților din prezent. Iar când o moaşă sau un grup de moaşe oferă îngrijiri de la începutul sarcinii până la sfârşitul perioadei postnatale, aproape un sfert din naşterile premature pot fi prevenite.

De asemenea, este nevoie ca mai multe țări trebuie să depună mai mult efort pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu ferit de pericole, în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegii medicali şi de membrii comunității, iar munca lor se fie integrată între alte specialități din domeniul sănătății. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o meserie cu un rol social important, având rădăcini încă din vremuri străvechi.