mamaplus

Alimentația copiilor în grădinițe va fi asigurată conform unor reguli noi

-
//
25.05.2020

Alimentaţia din grădiniţele din capitală ar urma să fie asigurată de un singur agent economic, şi nu de cinci întreprinderi cum este în prezent. Astfel îşi propun autorităţile municipale să modernizeze sistemul de achiziţie a produselor alimentare din instituţiile preşcolare.

Potrivit municipalităţii, agentul economic va fi identificat de Biroul din Moldova al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar acest lucru va permite asigurarea transparenţei şi calităţii alimentelor care vor ajunge pe masa micuţilor. Astfel, vor fi făcute şi economii la buget, spun autorităţile.

Implementarea proiectului presupune achiziţionarea produselor alimentare la un preţ competitiv pentru toate instituţiile şi asigurarea tuturor copiilor cu aceleaşi produse alimentare, la un preţ corespunzător.

Părinţii spun că iniţiativa este binevenită, iar mâncarea destinată copiilor trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. În acelaşi timp, directorul Asociaţiei „Părinţi solidari”, Ala Revenco, speră că această iniţiativă va avea succes, întrucât proiectele anterioare privind îmbunătăţirea alimentaţiei din grădiniţe nu au avut rezultatele scontate.

„Primul meu sentiment a fost îngrijorare, fiindcă experienţa noastră anterioară ce ţine de alimentaţia copiilor, de acţiunele autorităţilor în domeniul alimentaţiei copiilor au fost nu cele mai reuşite. Este necesar de revizuit modul de efectuare a achiziţiilor publice, fiindcă la moment modul în care se efectuează alimentaţia copiilor în grădiniţe are anumite probleme dar ele pot fi soluţionate”, susţine Ala Revenco.

Amintim că în luna august 2019, o fostă directoare de la o grădiniţă din capitală a scos la iveală mai multe nereguli, care arată că instituţia de învăţământ ar primi peşte cu viermi şi pâine alterată. Ulterior, aproape 40 de kilograme de peşte de proastă calitate au fost găsite în urma unor verificări organizate în şcoli şi grădiniţe de către inspectorii ANSA. Controalele s-au desfăşurat în 36 de instituţii şcolare şi preşcolare în luna octombrie a anului trecut.