În această perioadă, în întreaga lume, foarte mulți oameni sunt supraponderali sau obezi. Mulți dintre aceștia nu își dau seama de acest lucru și ajung să creadă că greutatea lor este normală, iar ceilalți oameni sunt, de fapt, anormali, prea slabi.
În urma chestionării a 1015 femei adulte, în anul 2012, în S.U.A., s-a ajuns la concluzia că femeile cîntăresc, în medie, cu 6,35 kg. mai mult decît cele care au participat la un sondaj similar în anul 1990. De asemenea, greutatea pe care ele o consideră ideală, este cu 5 kg. mai mare decît ceea ce credeau cele chestionate în 1990.
Așadar, este de reținut faptul că, petrecîndu-ți zi de zi timpul printre oameni supraponderali, ajungi să crezi că sunt normali, iar ceilalți au o problemă. Astfel, fără să-ți dai seama, vei ajunge să te “aliniezi” cu ei.
Deci, cum putem afla care este greutatea noastră ideală? Surprinzător, IMC (indicele de masă corporală) nu este cea mai bună alternativă, deoarece ignoră factori precum tipul de corp, genetica și masa musculară.
Cel mai bine este să ai ca unități de măsură sănătatea și fericirea, nu cifrele. Gîndește-te la momentul în care te-ai simțit sănătos și fericit hrănindu-te bine și corect, fără a te înfometa. Greutatea din acel moment este cea ideală pentru tine. Dar, fii realist: nu spera să ai greutatea din adolescență sau din ziua nunții, dacă a trecut mult timp de atunci.
Dacă nu-ți poți aminti un moment în care te-ai simțit sănătos, calculează-ți greutatea optimă cu una dintre cele 2 formule:
Metropolitan Life Insurance
Bărbați: 50+[0,75*(h-150)]+[(v-20)/4]
Femei: 50+[0,75*(h-150)]+[(v-20)/4]*0.9
Sursa: moldovenii.md