mamaplus

10 sortimente de înghețată au fost retrase din vânzare de autoritățile din Belgia

-
//
05.08.2022

Autoritățile din Belgia au retras de la vânzare 10 sortimente de înghețată cu vanilie Haagen-Dazs, după ce au descoperit prezența unui compus cancerigen în unul dintre loturile testate cu ocazia unui control, a anunțat joi Agenția federală pentru siguranță alimentară (AFSCA), relatează AFP.

Producătorul acestui brand celebru de înghețată, grupul american General Mills, a constatat în timpul unui control de rutină prezența unor urme de 2-cloretanol (2CE), care este un indicator al prezenței oxidului de etilenă într-un lot de produse Haagen-Dazs, a precizat AFSCA într-un comunicat. Oxidul de etilenă (ETO) este un pesticid cancerigen interzis în Europa.

Furnizorul de vanilie a fost identificat drept cauză a acestei probleme, iar grupul General Mills a decis să retragă de la vânzare toate produsele preparate cu vanilia furnizată de acel producător, a explicat AFSCA.

Agenția belgiană a publicat lista celor 10 produse vizate de măsura de retragere din toate magazinele din țară, precum şi datele lor de expirare. 'Cerem consumatorilor care au cumpărat aceste produse să nu le consume şi să contacteze General Mills pentru a obține rambursarea lor', a precizat AFSCA.

Cele 10 sortimente de înghețată retrase de la vânzare au fost distribuite în Belgia şi Luxemburg prin magazinele Carrefour, Resuma, Colruyt, Delfood, Delhaize, Makro, Match, Cora, Bidfood, Ceges, Romeck, Mekabe şi AET, a precizat aceeaşi agenție belgiană.

Grupul american General Mills a efectuat la începutul lunii iulie o retragere voluntară de la vânzare a patru loturi de înghețată comercializate în Franța sub brandul Haagen-Dazs după detectarea unor urme de ETO atribuite unui ingredient specific, extrasul de vanilie, furnizat de unul dintre furnizorii săi.