Nimeni nu este asigurat de procurarea condimentelor falsificate chiar și acolo unde sunt crescute… Deseori, călătorind în țările îndepărtate, cumpărăm în tarabele turistice marfă de calitate joasă, iar condimentele adevărate rămân neexplorate de noi.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Această problema a existat și anterior… De exemplu, sub forma celui mai scump condiment (șofranul) deja de câteva sute de ani se vinde saflora ieftină. Despre ce calitate putem vorbi dacă ele sunt vândute în piață, la vedere?

Cel mai simplu este verificarea produsului întreg, or, amestecurile deseori conțin particule în plus, ce pot fi depistate doar în laboratoare speciale.

Piperul

Potrivit normelor, diametrul boabelor de piper negru nu trebuie să depășească 3-5 mm. Cînd este apăsat, piperul se fărîmă în bucăți mari, lăsînd o urmă puțin uleioasă. Produsul uscat în exces sau necalitativ după o asemenea manipulare se transformă în praf.

Învelișul piperului verde se deosebește printr-o culoare aprinsă și are o structură flexibilă. Piperul alb are boabe mari (5-9 mm). Dacă îl puneți în apă, el se va lăsa la fund.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Scorțișoară

Scorțișoara calitativă poate fi deosebită de una contrafăcută atît în formă măcinată, cît și în formă întreagă. În praf se toarnă iod. Dacă produsul s-a colorat în albastru, înseamnă că avem cassia – cel mai comun analog al scorțișoare.

Bețișoarele de scorțișoară au o culoare roșietică, precum și o structură mult mai fină. Cassia este puțin mai dură și e sucită pe o parte.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Șofranul

Deseori sub forma acestui condiment scump ni se propune saflora, sfeclă uscată sau curcuma. Puteți deosebi șafranul adevărat printr-o metodă foarte simplă: el este foarte scump, aspectul exterior este uniform, condimentul are o culoare roșie aprinsă.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Vanilia

Bețișoarele de vanilie sînt de cîteva soiuri, proprietățile lor se păstrează mulți ani. Face să cumpărăm acest condiment anume în bețișoare, deoarece calitatea va fi cu mult mai mare decît a vanilinei artificiale.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Cuișoarele

Cuișoarele de calitate au o aromă puternică și un gust iute. Sînt uniforme, culoarea maro, de regulă, piciorușele sînt mai întunecate decît butoanele. Ca și piperul negru, la vătămare, cuișoarele elimină un lichid uleios.

Dacă veți puțin condimentul în apă, ea va înota ca soldatul, iar cuișoarele necalitative vor sta culcate.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Cardamomul

Calitatea cardamomului poate fi determinată după aspectul exterior: cutiuțele nu trebuie să fie mai mari de 2,5 cm în diametru – culoarea – verde-maro. Nuanța de verde deschis vorbește despre colorare chimică, iar galbenă – despre uscarea incorectă.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Anason

Culoarea condimentului calitativ – roșie-maro. La vătămarea steluțelor, din semințe se elimină un lichid uleios. Fructele fărîmicioase sau prea întunecate denotă un produs necalitativ.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Curcuma

Nu toți știu, dar deseori, drept curcumă se vinde făină colorată. Dizolvînd produsul în apă, puteți afla dacă este falsificat sau nu. Dacă la suprafață se formează pete albe, înseamnă că ați procurat un produs contrafăcut.

Aceste mici trucuri și sfaturi vă vor ajuta să alegeți condimente naturale și calitative. Nu vă temeți să cumpărați, să testați, să mirosiți și să faceți totul ca să confirmați calitatea și autenticitatea condimentelor. Pentru asta mai bine procurați condimente la cîntar, pentru că în magazin nu veți putea deschide ambalajul și să vedeți ce se află în interior.

Cum depistăm condimentele contrafăcute

Sursa: noi.md