Se pare că atunci cînd bem multă cafea ne dorim să mîncăm din ce în ce mai multe dulciuri, susțin cercetătorii. 

Cafeaua ne face să mîncăm mai multe dulciuri?

Un studiu recent realizat la Universitatea Cornell (Ithaca, NY) a descoperit două lucruri uimitoare despre cafea: primul ar fi că această băutură miraculoasă ne modifică pînă la dispariție percepția gustului dulce, așadar cafeaua ne crește pofta de dulciuri; al doilea, că recunoscutele efecte de creștere a nivelului de alertă și energie atribuite cofeinei se mențin și în cazul consumului de cafea decofeinizată, ceea ce duce la concluzia că, bînd cafea, beneficiem din plin de efectul placebo.

Încercînd să-i afle secretele, o echipă de cercetători americani de la Universitatea Cornell a descoperit că proprietățile energizante ale cafelei își au originea în suprimarea receptorilor de adenozină din creier. Aceștia joacă un rol important în relaxare și somn. Suprimînd activitatea receptorilor, o ceșcuță de espresso ne trezește brusc.

Doar că acești receptori au un rol important și în sensibilitatea papilelor gustative, iar diminuarea lor ne scade drastic abilitatea de a simți gustul dulce. Iar dacă nu reușim să simțim dulcele, s-ar putea să vrem tot mai mult.

Sursa: noi.md