Tartă de lămâie cu cremă și sirop aromat

Tartă de lămâie cu cremă și sirop aromat

-
//
28.03.2016

Tartă de lămâie cu cremă și sirop aromat

MOD DE PREPARARE

Pasul 1

Siropul. Desfaceți cu un cuțit păstaia de vanilie, îndepărtați semințele și dați-le deoparte, vom avea nevoie doar de păstaie. Tăiați lămâia în rondele de 3-4 mm, îndepărtați toate semințele. Amestecați într-o oală sau într-o tigaie antiaderentă sucul de lămâie, zahărul, apa, batonul de scorțișoară, păstaia de vanilie și rondelele de lămâie. La foc mic, aduceți compoziția până la fierbere și lăsați să fiarbă câteva minute, până lămâia devine moale și transparentă. Batonul de scorțișoară poate fi scos în timpul fierberii, dacă nu doriți ca siropul să aibă un gust pronunțat de scorțișoară. Luați vasul de pe foc, scoateți condimentele, puneți lămâile pe un șervețel de hârtie, pentru a absorbi lichidul în exces. Strecurați siropul, răciți-l și puneți-l la frigider.

Pasul 2

Aluatul. Dați prin răzătoare sau tocați foarte mărunt coaja de lămâie. Amestecați ouăle cu zahărul pudră și puneți compoziția pe baia de aburi. Bateți cu telul la viteză mică și încălziți compoziția până când zahărul se topește complet (atenție, nu înfierbântați prea tare). Luați de pe baia de aburi și continuați să bateți la viteză mare aproximativ 10 minute, până obțineți o masă densă și pufoasă. Adăugați semințele de vanilie și coaja de lămâie, amestecați. Cerneți făina și adăugați câte puțin în compoziția de ou, amestecând cu atenție, fără a bate. La final adăugați untul fierbinte. Ungeți forma de copt cu unt, aranjați pe fundul acesteia rondelele de lămâie. Turnați deasupra aluatul, într-un strat uniform. Puneți tava în cuptor pe grătar, iar sub aceasta plasați un vas cu apă clocotindă. Coaceți la 130-140°C aproximativ 50 de minute. Lăsați tarta să se răcească în tava de copt acoperită cu un prosop, cel puțin 4 ore.

Pasul 3

Crema de lămâie. Frecați bine cu degetele coaja de lămâie rasă și zahărul pudră. Turnați într-un vas mai adânc zahărul pudră cu coaja de lămâie, adăugați sucul de lămâie, gălbenușurile și oul. Omogenizați cu ajutorul unui tel. Puneți vasul pe baia de abur și, amestecând, așteptați să se îngroașe crema. Luați crema de pe baia de abur și strecurați-o printr-o sită. Răciți, puneți la frigider, acoperind vasul cu peliculă alimentară.

Pasul 4

După ce au trecut cel puțin 4 ore, stropiți din belșug tarta cu sirop pe ambele părți. Lăsați la frigider pentru încă vreo două ore sau mai bine pentru întreaga noapte. Înainte de a servi, ungeți tarta cu crema de lămâie. 

Tartă de lămâie cu cremă și sirop aromat

Sursa