Shurpa este o supă foarte populară în Orient, pregătită din carne de pui, vită sau berbec. Vă examinăm următoarea variantă: pui, legume, condimente şi verdeţuri aromate… Nişte produse atât de simple, cu toate acestea supa shurpa, în special dacă este gătită la foc deschis, iese deosebit de gustoasă. Aveţi în vedere că acest fel de mâncare se găteşte la foc foarte mic.
MOD DE PREPARARE
1. Tranşaţi puiul, puneţi bucăţile într-o oală sau într-un ceaun şi turnaţi 3 litri de apă. Puneţi la foc şi aduceţi până la fierbere. În acest timp curăţaţi ceapa galbenă şi tăiaţi-o felii. Spumaţi bulionul, adăugaţi ceapa şi fierbeţi la foc mic timp de 1 oră.
2. Curăţaţi morcovul şi tăiaţi-l felii pe diagonală, puneţi-le în oală împreună cu piperul iute. Striviţi puţin seminţele de chimen şi coriandru şi adăugaţi-le în supă. Fierbeţi 15 minute. Curăţaţi cartofii noi. Ardeii tăiaţi-i cubuleţe de mărime medie. Roşiile crestaţi-le.
3. Adăugaţi în oală cartofii şi fierbeţi 10 minute, apoi adăugaţi roşiile şi ardeiul gras. Reduceţi focul până la minimum şi fierbeţi până când cartofii sunt gata.
4. Curăţaţi ceapa albă şi tăiaţi-o felii foarte subţiri. Adăugaţi-le în supă, săraţi. Tocaţi pătrunjelul şi busuiocul şi puneţi verdeţurile în shurpa. Lăsaţi pe foc încă 1-2 minute.
5. Aranjaţi pe farfurie cartofii, morcovii şi bucăţile de pui, turnaţi supa, presăraţi cu frunze de coriandru şi piper. Serviţi imediat, de preferat cu lipii coapte.