Pasta carbonara este o reţetă de paste cu ouă, caşcaval şi guanciale – guşă de porc pusă la saramură cu diferite condimente şi apoi uscată. Guanciale poate fi înlocuită cu perişoare din carne tocată de porc, preferabil slabă. Dacă le condimentăm cu usturoi, pătrunjel şi seminţe de fenicul, vom obţine un gust italian clasic. Pastele pot fi pregătite şi mai rapid dacă folosim cârnăciori în ambalaj natural.
MOD DE PREPARARE
1. Fierbem spaghetele în apă sărată, scurgem apa şi lăsăm pastele în cratiţa în care au fiert. Pregătim perişoarele: le formăm din carne tocată sau folosim cârnăciori.
2. Tăiem baconul foarte mărunt, iar zucchini îi tăiem jumătăţi sau pătrimi de rondele. Într-o tigaie mare, prăjim perişoarele în ulei de măsline.
3. Adăugăm în tigaie baconul şi zucchini, amestecăm şi prăjim 5-7 minute. Baconul trebuie să se rumenească.
4. Amestecăm gălbenuşurile cu pătrunjel şi coaja de lămâie rasă.
5. Dăm parmezanul prin răzătoare, îl turnăm în compoziţia de ou, împreună cu frişca. Batem cu telul până la omogenizare. Condimentăm cu sare şi piper negru măcinat, amestecăm.
6. Turnăm compoziţia de ouă şi frişcă peste spaghetele din cratiţă şi amestecăm atent cu ajutorul unei spatule moi.
7. Turnăm conţinutul cratiţei în tigaia cu perişoare, bacon şi zucchini. Punem la foc mic şi amestecăm încet, pentru ca toate pastele să se încălzească uniform.
8. Punem în farfurii, stropim, la dorinţă, cu puţin ulei şi presărăm cu parmezan ras.