În mod normal, eliminările de la nivelul sânilor sunt posibile doar în perioada sarcinii sau a alăptării. În cazul în care eliminările survin în celelalte cazuri, ele sunt numite scurgeri mamelonare sau galactoree. Potrivit medicului oncolog-mamolog Natalia Manea, secrețiile sânului pot avea aspect asemănător cu al laptelui, sau pot fi galbene, verzi, maro sau chiar sangvinolente. Cât de periculoase sunt ele și când este cazul să vă adresați la medic.
Secrețiile nelacționale sunt excretate prin aceleași orificii ca și cele din perioada de lactație. La nivelul fiecărui mamelon este câte un grup de aproximativ 8-10 orificii de excreție. Unul sau ambii sâni pot produce o secreție mamelonară spontan sau când se comprimă mamelonul.
Apariția unei secreții mamelonare cu sânge cel mai des poate aparea în două cazuri:
- poate fi produsă de o tumoră benignă la nivelul canalului de excreție al laptelui, de tip papilom (în 90% din cazuri), numită - cistadenopapilom;
- mai rar, sunt cauzate de formațiuni maligne intraductale sau invazive, adică un cancer.
Secrețiile mamelonare care ridică suspiciuni, sunt cele unilaterale, spontane, sangvinolente. Femeile ar trebui să știe că aceste secreții pot fi îngrijorătoare, dar rareori indică o afecțiune gravă. Rareori cancerul este cauza acestor eliminări, însă pot fi alte patologii care necesită tratament.
Papilomul intraductal este o tumoră mică, de obicei necanceroasă, care comprimă un duct lactic din apropierea mamelonului. La momentul actual nu se cunosc cauzele și nici factorii de risc ai papilomului intraductal.
Când este cazul să vă adresați la medicul mamolog?
Pentru identificarea cauzei și pentru a determina dacă formațiunea este benignă sau malignă este bine să consultați un medic care va face toate investigațiile necesare.
”Secrețiile pot fii sangvinolente sau vâscoase și apar spontan de obicei dintr-un singur duct. Femeile pot observa pete de sânge pe sutien. Sunt și cazuri în care se poate palpa un nodul lângă marginea areolei. Tratamentul implică intervenția chirurgicală pentru a înlătura ductul respectiv și pentru a examina țesutul din jur, adică se efectueaza biopsia în vederea excluderii unui cancer. Secrețiile mamelonare sunt rareori cauzate de cancer, dar este posibil ca o secreție să indice un cancer intraductal sau extraductal. Este bine să se consulte imediat medicul dacă secreția este sangvinolentă, spontană și apare într-un singur sân și este dintr-un singur duct.”, susține medicul oncolog-mamolog Natalia Manea.