Metodele definitive de contracepție sunt disponibile pentru femei și barbați și după utilizarea lor sarcina nu apare, decât cu mici excepții. Vorbim despre sterilizarea feminină și masculină, care reprezintă așa-numita legare de trompe pentru femeile care nu mai doresc copii și vasectomia în cazul bărbaților. Modalitățile de efectuare a contracepției definitive sunt chirurgicale și cele mai frecvent folosite sunt laparoscopia, minilaparotomia sau în timpul altor intervenții chirurgicale prin laparotomie (de exemplu în timpul operației de cezariană).

Macanismul de acțiune a sterilizării feminine

Datorită faptului că trompele uterine sunt blocate sau tăiate, ovulele eliberate din ovare nu se pot deplasa de-a lungul trompelor uterine şi, astfel, este împiedicată fecundarea.

Cât de eficientă este această metodă?

”Este una din cele mai eficiente metode, cu risc mic de eşec: 5 sarcini la 1.000 de femei. Aceasta înseamnă că, din 1.000 de femei care se bazează pe sterilizarea feminină, 995 nu vor rămâne însărcinate. Fertilitatea nu revine deoarece, în general, sterilizarea nu este o metodă ce poate  fi oprită sau reversibilizată. Procedura este permanentă.”, susține medicul ginecolog Silvia Agop.

Ce categorii de femei pot avea nevoie de sterilizare?

În ultimii ani s-a schimbat mult viziunea comunității medicale privind indicațiile sterilizării și practic contraindicații nu mai sunt, decât în cazul unor probleme serioase de sănătate care nu permit efectuarea intervenției.

Documentele de referință ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru planificarea familială recomandă ca după o consiliere adecvată şi consimțământ informat, oricărei femei i se poate efectua sterilizare feminină în siguranță, inclusiv femeilor care:

  • Nu au născut sau au puțini copii
  • Nu sunt căsătorite
  • Nu au permisiunea soțului
  • Sunt tinere
  • Tocmai au născut (în ultimele 7 zile)
  • Alăptează
  • Sunt infectate cu HIV, indiferent dacă utilizează sau nu terapie antiretrovirală

”În unele dintre aceste situații este importantă consilierea deosebit de atentă, pentru a ne asigura că femeia nu va regreta decizia luată (deoarece sterilizarea este permanentă). Un consilier prietenos, care ascultă îngrijorările femeii, îi răspunde la întrebări şi îi oferă informații practice și clare despre această procedură – în special în privința ireversibilității acesteia – va ajuta femeia să decidă în cunoştință de cauză, să utilizeze cu succes metoda, să fie mulțumită şi să nu regrete mai târziu decizia luată. Implicarea partenerului în consiliere poate fi de folos, dar nu este necesară.”, a mai adăugat dr. Slvia Agop.

În cadrul procesului de consiliere, pacienta trebuie să semneze un formular de consimțământ informat.

Metode de contracepție permanentă la bărbați

Vasectomia sau sterilizarea masculină reprezintă contracepția permanentă pentru bărbații care nu mai doresc copii. Potrivit ginecologului Silvia Agop, în Moldova această procedură se practică foarte rar, sau chiar deloc, probabil datorită informației incorecte și a multor mituri.

Cum se efectuează vasectomia?

Printr-o incizie mică la nivelul scrotului, medicul localizează fiecare din cele două canale (vase deferente), prin intermediul cărora sunt transportați spermatozoizii către penis, și le taie sau blochează prin taiere și ligaturare. Acționează prin blocarea ambelor canale deferente, împiedicând spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal. Sperma este ejaculată, dar fără să cauzeze apariția sarcinii. Deci, omitem din start miturile despre absența ejaculatului după vasectomie.

Cât de eficientă este această metodă de contracepție permanentă?

Vasectomia nu este pe deplin eficientă în primele 3 luni de la efectuarea intervenției. Dar peste un an, riscul de eșec este mic - 2 sarcini la 1.000 de femei.

Cele mai răspândite mituri despre vasectomie:

  • Nu implică extirparea testiculelor. Prin vasectomie sunt blocate canalele prin intermediul cărora sunt transportați spermatozoizii produși în testicole. Testicolele rămân la locul lor.
  • Nu scade apetitul sexual.
  • Nu modifică funcția sexuală. Erecția bărbatului are aceiași intensitate și durată și el ejaculează la fel ca înainte.
  • Nu cauzează creștere sau scădere în greutate a bărbatului, nu scade masculinitatea și productivitatea acestuia.
  • Nu cauzează nici o afecțiune medicală ulterioară pe parcursul vieții.
  • Nu previne infecțiile sexual transmisibile, inclusiv HIV.

Cui i se poate efectua vasectomia?

Cu consiliere adecvată și consimțământ informat, oricărui bărbat i se poate efectua vasectomie în siguranță, inclusiv bărbaților care:

  • Nu au copii sau au puțini copii
  • Nu sunt căsătoriți
  • Nu au permisiunea soției
  • Sunt tineri
  • Au anemie falciformă
  • Au risc crescut de infecție cu HIV sau altă ITS
  • Sunt infectați cu HIV, indiferent dacă utilizează sau nu terapie antiretrovirală

În unele din aceste situații este importantă consilierea deosebit de atentă, pentru a ne asigura că bărbatul nu va regreta decizia luată.