Nu puteți influența nici cu medicamente, nici cu „descântece” apariția sau dispariția circularei de cordon, susține medicul imagist-ecografist Liliana Fuior. Una din fricile frecvente în rândul femeilor însărcinate este înfășurarea cordonului obilical în jurul gâtului bebelușului din burtică. Specialiștii afirmă că acest fenomen prezintă o frecvență de 15-30% din totalul sarcinilor, fiind vorba atât de înfășurări unice cât și multiple - de 2-5 ori în jurul gâtului.
”De obicei nu reprezintă un factor de risc pe parcursul sarcinii, deseori apare și dispare de la sine de mai multe ori pe parcursul sarcinii, dat fiind faptul că cordonul este destul de lung, iar fătul este suficient de activ încât să-și înfășoare și desfășoare cordonul în/din jurul gâtului și al altor părți a corpului. Mai puțin acest lucru se poate întâmpla în cazul unei sarcini mature, când dimensiunile copilului nu-i mai permit efectuarea unor rostogoliri active. Mai frecvent înfășurarea poate surveni în cazurile când este prezent un cordon ombilical lung sau cantitate sporită de lichid amniotic. Totodată, s-a observat că mai des sunt supuși acestui fenomen băieții.”, susține medicul imagist-ecografist Liliana Fuior.
Ce este cordonul ombilical și când pot apărea situații de risc?
Cordonul ombilical este o anexă fetală care asigură comunicarea între mamă și făt. Un cordon ombilical sănătos, normal dezvoltat, este acoperit de un înveliș gelatinos care protejează vasele de sânge din interiorul cordonului împotriva compresiei sau a nodurilor ce se pot forma. Prin vasele acestuia circulă de la placentă spre făt sângele oxigenat și plin de nutrienți necesari dezvoltării copilului (prin vena ombilicală) și tot prin cordon se întoarce spre mamă sângele plin de deșeurile metabolice ale fătului (prin arterele ombilicale). Tot acest sânge conține și diverși hormoni și metaboliți care "informează" organismul matern despre nevoile copilașului din burtă.
Potrivit specialistei, în cazuri foarte rare se poate vorbi despre anumite complicații în urma înfășurării cordonului ombilical în jurul gâtului, fiind vorba despre compresia cordonului ombilical sau scurtarea cordonului ombilical ca urmare a înfășurărilor multiple ale anselor cordonului în jurul gâtului și ale altor părți ale corpului fetal. Diagnosticul de circulară de cordon este stabilit în exclusivitate doar la un examen ecografic.
Totuși, ecografia nu poate stabili lungimea cordonului ombilical, indiferent dacă este prezentă circulara de cordon sau nu. De asemenea, nu poate prestabili riscul apariției compresiei cordonului ombilical. Semne indirecte al acestui fenomen pot fi stabilite doar cu ajutorul Dopplerografiei în momentul producerii strangulării cordonului ombilical, afirmă dr. Liliana Fuior.
Viitoarele mămici ar trebui să cunoască faptul că o înfășurare a cordonului poate surveni oricând, chiar și la scurt timp după ce ați efectuat o ecografie la care nu s-a menționat despre prezența acestui fenomen, sau în timpul travaliului. Nu întotdeauna, ecografia poate descrie cu certitudine numărul de circulare în jurul gâtului, și, de regulă, nu menționează înfășurările în jurul altor părți ale corpului fetal.
Soluții recomandate de medic
”Nu puteți influența nici cu medicamente, nici cu „descântece” apariția sau dispariția circularei de cordon pe parcursul sarcinii. Trebuie doar să fiți atentă la mișcările fătului. Cu certitudine, fiecare gravidă, odată cu avansarea sarcinii, începe să deslușească ritmul mișcărilor copilașului din burtă. Uneori sunt mai leneși, alteori neastâmpărați, dar la general există un ritm propriu al activității fetale.
În cazul când simțiți că bebelușul este mai agitat ca de obicei, de o durată mai îndelungată, adresați-Vă de îndată la medicul obstetrician pentru efectuarea unei ecografii și a unui cardiomonitor, fiind că s-ar putea ca agitația percepută să fie un prim semn de compresie a cordonului ombilical.”, a mai adăugat medicul imagist-ecografist Liliana Fuior.