mamaplus

Dr. Irina Batîr, despre pericolul măștilor ținute în buzunar: ”Pot apărea iritații grave!”

-
//
03.12.2020

Atât măștile de protecție de unică folosință din farmacii, cât și cele confecționate din bumbac diminuează considerabil riscul de contaminare cu virusul de tip nou. Totuși, medicii sunt alarmați de faptul că majoritatea oamenilor nu cunosc regulile elementare de utilizare a măștilor de protecție și ajung ulterior la cabinetul medicului dermatolog cu tot felul de iritații sau chiar acnee.

Epidemiologii susțin că în primul rând este extrem de important să purtăm măștile de protecție corect, ceea ce ar însemna că ar trebui să acopere atât gura cât și nasul. Este inutil să mai porți o mască dacă o porți numai pe gură, pentru că riscul de infecție prin particulele periculoase din aer este extrem de ridicat.

Nu păstra masca de protecție în buzunar, alături de chei, bani și telefon

Totodată, medicii mai atenționează și asupra faptului că oamenii păstrează măștile în locuri absolut nepotrivite și chiar periculoase, fiind contaminate cu bacterii: în buzunar, în geantă, în mașină atârnată de oglindă sau pe masă. Masca trebuie păstrată într-o pungă sau husă separată, iar atunci când o pui sau o scoți de pe față, ar trebui să îți dezinfectezi mâinile.

Potrivit epidemiologilor, riscul transmiterii infecției rămâne a fi destul de mare odată cu îndepărtarea necorespunzătoare a măștii contaminate și tendința de a-și atinge fața în timp ce poartă o mască.

”Odată ce țesatura intră în contact cu pielea pentru o perioadă îndelungată, tenul poate suferi iritații. Sebumuul acumulează bacterii ce pot provoca anumite leziuni la nivelul feței. Mai nou, întâlnesc foarte multe cazuri de Mask Acnee sau acneea de mască, ce se manifestă prin leziuni purulente și pustule care apar din cauza utilizării produselor cosmetice nepotrivite tipului de ten și a mediului umed de sub mască. Aceste persoane mai prezintă și iritații în jurul gurii...”, a atenționat medicul dermatolog Irina Batîr.

Soluțiile recomandate de medicul dermatolog:

  • Trebuie exclus machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul;
  • Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile);
  • Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum;
  • Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat);
  • Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Avene Cicalfate, Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, etc);
  • Evitați orice fel de mediu umed (aburi);
  • NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului dermatolog;
  • Putem calma pielea cu apă termală, după lasam să se usuce și reaplicăm masca;
  • Nu atingem masca cu mâna, o dăm jos prin inlăturarea elasticului de la ureche;
  • Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna.

În dorința de a dezinfecta masca de protecție, unele persoane decis să o pulverizeze cu soluție dezinfectantă. Deși gelurile hidroalcoolice cu cel puțin 70% alcool elimină virusul atunci când vă spălați mâinile cu ele, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă pulverizați măștile cu el (și cu siguranță nu cu parfum).

Nu spăla măștile textile cu apă rece!

Fie că alegi să porți o mască din bumbac sau dintr-o altă stofă, este important să știi că spălarea zilnică a acesteia este absolut necesară. Curățarea ar trebui să se facă cu săpun sau detergent antibacterian, iar apa ar trebui să aibă cel puțin 60 grade.

Folosește o cremă cu factor de protecție în timpul zilei

”Pentru perioada rece a anului recomand o cremă cu SPF 30. Crema cu factor de proteție trebuie reaplicată pe tot parcursul zilei. În caz contrar, nu are niciun efect benefic asupra tenului. Mai recomand produsele cosmetice pe bază de glicerină, ceramide, acid hialuronic pentru hidratarea pielii, antioxidanții, vitamina C, care pot fi aplicate în special dimineața. Seara aplicați cremele hidratante sau cele prescrise de medicul dermatolog, în funcție de tipul tenului pe care îl aveți.”, a subliniat Irina Batîr.

Respectarea acestor reguli v-ar putea salva nu doar starea tenului, dar și a sănătății în general. Până la urmă, este mai bine să prevenim decât să tratăm.