mamaplus

Dorina Agachi: Ce faci dacă doza de medicament prescrisă de pediatru nu coincide cu cea din prospect?

-
//
24.11.2020

Atunci când copilul are nevoie de un tratament, părinții ajung la cabinetul medicului pediatru, care, în urma unor investigații de rigoare, prescrie medicamentele necesare și dozajul corespunzător. Potrivit pediatrului Dorina Agachi, se întâmplă uneori ca părinții să primească de la medic un dozaj absolut diferit față de ceea ce este indicat în prospectul medicamentului achiziționat ulterior de la farmacie. Prin urmare, părinții devin foarte confuzi și dornici de anumite explicații din partea pediatrului care a prescris tratamentul. Ca să facă un pic de lumină pe marginea acestei situații delicate, pediatrul Dorina Agachi a venit cu câteva precizări și recomandări.

”Prospectul este un act care însoțește medicamentul în cutie pentru a oferi informații per general pentru consumator. Când vine vorba despre copii, în mod special, dozajul se face nu doar per vârstă, dar și per kilogram/corp. Copiii de aceeași vârstă ar putea să cântărească diferit și acest lucru obligă doctorul să individualizeze tratamentul pentru copilul X. Nu este exclus ca, având aceeași problemă, copilul Y să primească un tratament într-o altă doză care ar putea să coincidă cu cea din prospect.”, explică specialista în pediatrie.

Un alt aspect important și actual ține de polipragmazie sau administrarea exagerată de medicamente, care poate avea efecte secundare asupra stării de sănătate a copilului. Pentru ca părinții să conștientizeze acest lucru, pediatrul a făcut câteva precizări importante.

”Sunt foarte multe cazuri de polipragmazie din cauza inițierii de autotratamentelor de către familie, acasă. Este gestul cel mai incorect și asta îl obligă pe doctor să fie cel radical pentru o grupă mare de medicamente. Doar el este responsabil de dozaj! Și da, ar putea să fie această deviere și nu din considerentul că doctorul a greșit, dar pentru că în spatele unor indicații și a anumitor tratamente există protocolul de lucru – legea care ne obligă pe noi să dozăm în formatul X, Y sau Z un anumit medicament pentru o anumită patologie.”, a mai adăugat dr. Dorina Agachi.

Important: administrarea medicamentelor fără prescripţie medicală sau fără îndrumarea medicului poate avea consecințe grave pentru sănătatea copilului, cum ar fi intoxicaţia medicamentoasă, reacţiile alergice, idiosincrazice și dependența medicamentoasă.