Pentru a evita posibilele probleme dentare în timp ce porți aparat dentar, trebuie să ții cont de unele reguli. Medicul stomatolog Mariana Suru de la clinica COMPODENT ne spune ce metode de curățare a dinților sunt cele mai utile, dar și ce proceduri de igienizare trebuie să faci neapărat, pentru o dantură sănătoasă.

Mariana Suru
Medic stomatolog
Clinica COMPODENT

Cum îți îngrijești dantura când porți un aparat dentar?

Majoritatea pacienților care poartă un aparat dentar acuză retenția alimentelor în aparatul ortodontic, acesta putând deveni într-adevăr o problemă atunci când igiena orală este insuficientă sau deficitară. Pentru a evita această problemă, recomand pacienților să respecte trei reguli de bază: periajul dentar cu perii speciale, realizarea cât mai frecventă a dușurilor bucale și, de asemenea, utilizarea zilnică a aței speciale pentru aparat dentar (Super Floss), chiar dacă este mai dificil, nu trebuie evitată, pentru că este practic singura metodă de curățare a spațiilor interdentare și de păstrare a sănătății gingiilor.

Ce tip de perie de dinți este indicată?

Pentru pacienții care poartă aparate dentare sunt create seturi de periuțe speciale de forme și dimensiuni diferite, menite să înlăture resturile alimentare din locurile greu accesibile cu o perie obișnuită. Toate periuțele sunt din seria periilor moi și ultramoi (Soft & Ultra Soft).

Cât de des dinții trebuie periați?

În mod normal, este recomandat periajul dentar de două ori pe zi, dar pentru pacienții cu aparat dentar se recomandă periajul dințișorilor după fiecare masă, chiar și după gustări.

Ce fel de pastă de dinți trebuie să folosești?

Pacienții ce poartă un aparat dentar ar fi binevenit să utilizeze o pastă de dinți cu fluor, pentru a reduce riscul apariției cariilor. La fel este recomandat să utilizeze și o pasta de dinți cu protecție gingivală, ce are în componența sa un mix de ierburi precum mușețelul, urzica, menta, uleiul de cătină și pasta desensibilizantă, ce are în componența sa dioxid de titan, hidroxid de sodiu și fluor.

mamaplus

La ce alimente renunți atunci când porți aparat dentar?

Este important de știut că purtarea aparatului dentar nu împiedică procesul de masticație, ceea ce înseamnă că pacientul nu are restricții alimentare semnificative. Dar în scopul prevenirii deteriorării aparatului dentar, ar trebui evitate produsele zaharoase și cele care conțin amidon, deoarece favorizează formarea plăcii bacteriene. De asemenea, gustările crocante, precum covrigeii, semințele, pesmeții, și gustările lipicoase, dar și chiflele sau gumele de mestecat. Alimentele dure pot duce la ruperea bracket-urilor.

Care sunt pașii pentru o igienă dentară corectă când porți aparat dentar?

  • periază dinții după fiecare masă, chiar și după gustări timp de cel puțin 3-5 minute, începe de la linia gingivală, acordând atenție fiecarui dinte în parte, apoi periază aparatul dentar, străduindu-te ca firicelele periei să pătrundă în toate spațiile.
  • folosește periuțe din setul periuțelor ortodontice, de forme și dimensiuni diferite, cu peri moi.
  • periajul trebuie să fie blând, pentru a nu desprinde aparatul.
  • folosește o pastă de dinți cu fluor, pentru a reduce riscul apariției cariilor.
  • folosește ața dentară și dușurile bucale.

Cât de des trebuie să apelezi la procedurile de igienizare profesionistă?

Luând în considerație că brackeții sunt elemente care îngreunează periajul și rețin placa bacteriană, igienizarea dentară profesională trebuie realizată mai frecvent. O dată la trei luni este recomandat ca pacientul să utilizeze metodele de igienizare prezente în cabinetul stomatologic și anume detartrajul ultrasonic, periajul profesional, air flow, tratamente de fluorizare și desensibilizare.

Câteva sfaturi utile pentru cei care poartă aparat dentar…

Purtarea aparatului dentar, indiferent de tipul său, atrage după sine o serie de reguli esențiale legate de igiena orală, alimentație sau îngrijirea aparatului ortodontic. Acestea trebuie respectate cu acuratețe, pentru ca brackeții să nu se dezlipească, dinții să nu se carieze, iar rezultatele tratamentului să fie optime. Ascultă cu atenție sfaturile medicului specialist ortodont, respectă-le în totalitate și adresează orice întrebare pentru ca să nu apară neclarităti. În acest caz va fi o cooperare strânsă între medic și pacient, cu rezultat maxim favorabil.

Sursa: Mamaplus.MD