Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a oferit mai multe detalii despre programul guvernamental „Ajutor la contor” în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 29 noiembrie. Oficialul a declarat că cetățenii nu vor resimți creșterile de tarif pentru gaze și că toate ajustările vor fi absorbite de Guvern.
„Înțeleg că în ultimile zile, nivelul de îngrijorare a cetățenilor privind tarifele la gaze a crescut foarte mult. În această conferință de presă vreau să explic și să spun ce va face Guvernul ca să trecem cu bine și această iarnă”, a declarat Alexei Buzu.
Ieri a fost ultima zi în care cetățenii au putut să se înscrie în sistemul de compensații, pentru luna noiembrie. În continuare ei pot face acest lucru.
La momentul actual este vorba despre aproximativ de 703.000 de solicitanți în sistemul de compensații. Asta înseamnă că în prima lună, în noiembrie, avem 1 milion 442 mii de cetățeni moldoveni care potențial vor beneficia de compensații.
Avem aproximativ 346.000 de solicitări care s-au înregistrat online și aproximativ 356.000 - realizate cu suportul asistenților sociali.
La nivel de sursă de energie principală, solicitanții au indicat:
- Combustibil solid - 310.000 de solicitanți, aproximativ 44% din toți solicitanții;
- Gaze naturale - 228.000, aproximativ 32%;
- Încălzire centralizată - 135.000, aproximativ 19%;
- Electricitate - aproape 28.000 solicitări, 4%.
„În această perioadă, am reușit să răspundem la aproximativ 56.000 de apeluri telefonice și 8.800 de solicitări prin poșta electronică. M-am bucurat foarte mult că au fost puține apeluri legate de plângeri cu privire la procesul de înregistrare la program. Vreau să subliniez că noi, în trei săptămâni de zile, am reușit să înregistrăm în sistemul nostru aproximativ 700.000 de gospodării. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru munca depusă”, a mai declarat Alexei Buzu.
Cât despre compensații: „Când vom stabili formula de stabilire a compensației, fie că e vorba de termie, gaz, sau altele, noi vom respecta principiul care a fost enunțat de Dorin Recean. Cetățenii nu vor achita mai mult pentru sursa de energiei, decât anul trecut. Vorbim de un tarif post compensație, tarif pe care îl achită cetățeanul după ce beneficiază de această compensație”, a spus Buzu.
„Noi am analizat care a fost tariful post compensație din anul precedent, din sezonul rece, pentru gaze. Acesta a fost un tarif mediu, pentru aproximativ 240.000-250.000 de gospodării, de 12,20 lei. Asta înseamnă că după ce au beneficiat de factură, cetățenii au achitat un tarif mediu de 12,20 lei. Clar că pentru gospodăriile cu venituri mai reduse, veniturile au fost un pic mai reduse, și invers.
Același tarif post compensație pentru termie a fost de 1.480 de lei pentru giga calorie. Noi când elaborăm formula pentru stabilire a compensației ne vom ghida de același principiu. Facem formula, vedem care e distribuția compensațiilor și ne asigurăm că după ce vor beneficia cetățenii de compensație aceștia nu vor plăti un tarif post compensație decât anul trecut.
Este clar că în acest an vom avea creșteri de tarif. Acestea au fost aprobate astăzi de ANRE. După aceste creșteri, noi vom examina care e impactul pentru compensații și compensațiile pentru fiecare lună vor fi majorate în fiecare lună, conform tarifelor. Toate creșterile de tarif din acest sezon rece vom fi absorbite de Guvern pentru cetățeni. Guvernul se va asigura că cetățenii nu achită mai mult”, a mai declarat ministrul.
Pentru luna noiembrie vor fi tarife neschimbate. „Vom aproba săptămâna viitoare un proiect prin care vom reglementa cum va fi stabilită compensația pentru luna noiembrie. Aceasta va varia între 300-800 de lei. Niciun cetățean, indiferent de tipul de energie cu care se încălzește, nu va primi o compensație mai mică decât 300 de lei”, precizează ministrul Muncii.
Pentru luna decembrie, Guvernul va aproba ajustări la formula de stabilire a compensației, pentru a se asigura că cetățenii nu vor achita mai mult și creșterea tarifelor nu va fi resimțită de cetățeni.
„Este foarte important să menționăm că, consumul în acest an trebuie să fie unul rațional, să fim conștienți că trebuie să consumăm rațional energia”, a menționat Alexei Buzu.
Pentru gaze, Guvernul va compensa 150 de m3 per lună, echivalentul de consum de 150 m3, iar pentru termie va fi de 1,4 gigacalorie. „Ne-am asigurat că acest consum va genera un nivel destul de confortabil pentru fiecare familie”.
În prezent, autoritățile verifică toate datele din sistem a cetățenilor, prin filtrele prezentate la începutul lunii noiembrie. Cetățenii vor fi notificați dacă sunt eligibili pentru compensație.
„Când va fi stabilită valoarea compensației, cetățenii vor putea vedea acest lucru în cabinetul personal, iar acei cetățeni care s-au înregistrat cu suportul asistenților sociali, vor fi informați de acest lucru. Noi estimăm că compensațiile pentru noiembrie vor fi disponibile la mijlocul lunii decembrie. Noi vom comunica când exact acestea vor fi disponibile, pentru a ne asigura că cetățenii beneficiază în timp util de acestea”, a mai spus Alexei Buzu.
În luna decembrie, autoritățile vor promova o altă hotărâre de Guvern prin care se va stabili cum vor fi compensațiile pentru decembrie, care deja vor ține cont de creșterile de tarif.
„Înțeleg că nivelul de îngrijorare e destul de mare. Noi am arătat că în trei săptămâni am făcut un lucru foarte complicat, am reușit înregistrarea practic la toți cei care au dorit să facă acest lucru, fără incidente și probleme, fără întreruperea sistemului. Acum, nu ne relaxăm, cu maximă atenție trecem la următoarea etapă, de a stabili nivelul de compensații. Vom comunica cu cetățenii. Unde vor fi identificate erori, deja am început contactarea cetățenilor. Cu răbdare vom trece cu bine și de această iarnă”, a mai menționat ministrul Muncii.