mamaplus

Fără telefoane mobile la ore: Când intră în vigoare legea

-
//
26.09.2024

A mai rămas puțin timp până la interzicerea telefoanelor mobile în școlile din țară. Legea care prevede acest lucru va intra în vigoare în aproximativ o lună. Până atunci însă, unele instituții de învățământ pot împărtăși din experiența proprie. De exemplu, la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău, elevii de câțiva ani își depozitează telefoanele întru-un loc special amenajat. Deși pentru cei mici, adaptarea a fost ușoară, în cazul liceenilor, a fost ceva mai complicat. Profesorii și părinții însă, sunt încântați de rezultate. 

mamaplus

Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că cel mai probabil interdicția utilizării telefoanelor în timpul orelor va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie. În cazul în care elevii nu vor respecta această condiție, vor fi sancționați.

„La finalul lunii octombrie vom avea aprobată modificarea la Codul Educației și într-o săptămână, aprobat și ordinul de ministru. Va fi cu siguranță o perioadă de adaptare, colegii din România trec și ei acum prin aceeași procedură, bineînțeles că conformarea nu este sută la sută din prima zi, este un proces, avem și sancțiunile prevăzute în Codul Educației pentru abateri disciplinare. Încălcarea acestei prevederi va constitui o abatere disciplinară”.

Unele instituții de învățământ au deja un regulament în acest sens. Spre exemplu, la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din capitală, în fiecare clasă este amenajat un loc special, în care elevii își pot lăsa telefoanele în timpul orelor. 

 

„De câțiva ani, deja de trei ani am făcut rost de niște bucăți de stofă, care are porțiuni pentru telefoane. A fost implementat pentru fiecare clasă, cu acordul părinților, cu acordul dirigintelui de clasă și funcționează”. 

„În această husă sunt depozitate telefoanele elevilor. Atunci când începe ora, ei trebuie să le pună aici și le pot lua abia când clopoțelul anunță pauza”. 

„Suntem deja învățați că înainte de lecție, punem telefoanele în cutie fără ca să ne anunțe profesorul.” 

„Telefonul meu este într-o husă, alături de alte telefoane, nu îl folosesc pentru că îmi face și mie mai bine. Ne sustrage de la lecții și este mai bine ca în pauză să ne pregătim pentru alte lecții”.

„Când terminăm orele, putem lua telefoanele și contacta părinții”. 

Și dacă pentru cei de la gimnaziu regula a fost simplă, în cazul elevilor de liceu, adaptarea a durat ceva mai mult.

 

„Presupun că nu este o schimbare tare bună pentru mine personal, dar nu mă afectează așa tare pentru că nu stau în telefon la lecții sau în pauză”.

„Sunt elevi care folosesc și căștile și telefonul, folosesc în mod intensiv și nu se ascunde de chestia asta. Dacă sunt prinși că se uită la ore nu cred că este important să fie pedepsiți, doar în cazul când îl folosesc pentru joacă, cred că este necesar”. 

Cel mai simplu a fost pentru cei din clasele primare, care au fost și cei mai ingenioși la acest capitol. 

„Cutiuța alo în care punem telefoanele, după ce terminăm lecțiile, luăm telefoanele și plecăm”. 

„Am decis să o avem în clasă ca să nu ne încurce telefoanele în timpul lecțiilor sau în alte situații și am inventat chiar și un nume, am numit-o „Cutiuța Alo”, în care fiecare depozitează telefonul când vine și îl ia când pleacă acasă”.

Părinții salută inițiativa și spun că astfel copii vor însuși mai bine materia școlară.

„Dimineața să le predea și după lecții să le ia. 

- Nu sunteți împotrivă?

- Sunt pentru, începând din clasa întâi până în clasa a 12-a și la universitate nu ar fi rău”.

„În timpul lecțiilor nu ar trebui să se folosească de telefoane. 

- O să fie mai atenți? 

- Da”.

Și în școlile mai multor țări din Europa, precum Franța, Germania, Olanda și Grecia accesul elevilor la telefoane mobile este limitat sau chiar interzis. În România, din 23 septembrie, anul curent, telefoanele sunt interzise în toate școlile, atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze.