Infecția vaginală cu candida afectează 3 din 4 femei la un moment dat în viață. În mod normal, flora vaginală este formată din bacterii și ciuperci care se află într-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile “bune” din flora vaginală, produc acid care menține sub control creșterea ciupercilor, inclusiv a Candidei Albicans, care face parte din flora normală a tractului genital feminine. Totuși, când acest echilibru este perturbat, candida crește și se înmulțește exagerat. Află în continuare ce poți face pentru a preveni recidiva infecției.
Limitează consumul de zahăr
Unul dintre factorii care contribuie la înmulțirea în exces a candida albicans este zahărul. Candida are nevoie de zahăr pentru a se dezvolta, așa că ține minte regula de aur: nu consumi dulciuri, nu hrănești candida!
Atenție la antibiotice
Antibioticele te ajută să distrugi bacterii nesănătoase din organism însă, în același timp, distrug flora intestinală, ceea ce contribuie la înmulțirea candida albicans. Este necesar să consulți medicul care ar trebui să includă în schema de tratament și medicația necesară pentru prevenirea candidozei.
Atenție la carbohidrați
O dietă bogată în carbohidrați crește riscul înmulțirii exagerate a ciupercii candida. De aceea se recomandă reducerea consumului de carbohidrați. Optează în schimb pentru o alimentația bogată în fibre și vitamine care îți vor fortifica sistemul imunitar.
Atenție la pilulele contraceptive
Studiile au arătat că pilule contraceptive cu hormoni pot duce la creșterea nivelului de estrogen în corp, ceea ce favorizează înmulțirea ciupercii. Cere sfatul medicului cu privire la contraceptivele nonhormonale.
Atenție la alimentele care înmulțesc candida
Studiile au scos la iveală faptul că alimente precum ciupercile, alimentele fermentate, lactatele, cerealele și alimentele care conțin gluten, vinul, berea și sucul de fructe contribuie la înmulțirea în exces a candidei.
Alimente care țin candida albicans sub control
Cele mai bune alimente pentru ținerea sub control a ciupercii sunt usturoiul, cruciferele, uleiul de cocos, sucul de lămâie, oțetul din cidru de mere, ghimbirul, scorțișoară, cuișoarele.
Probiotice
Cercetătorii au descoperit că probioticele ajută la reducerea candidei datorita faptului că reechilibrează flora intestinală. În plus, au efect antibacterial și antifungic.
Igiena corespunzătoare
Stresul are o influență negativă asupra stării de sănătate a organismului, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea în exces a candidei. O igienă optimă a vieții presupune momente de relaxare și socializare, sport, alimentație sănătoasă, precum și odihnă cât mai multă.
Când niciuna din situațiile de mai sus nu funcționează, ia în calcul tratamentul medicamentos. Cere sfatul medicului, care îți va prescrie cele mai bune formule. Atenție! Nu lua tratament după ureche. Este posibil să-ți faci mai mult rău, chiar dacă apelezi la tratamente “naturiste”.