Toată lumea, fără excepție știe că sarcina nu este o boală și, totuși, când este vorba despre o petrecere gălăgioasă fiecare gravidă își pune întrebări dacă nu cumva va avea de suferit copilul. Chiar dacă viitoarea mămică nu are remușcări pentru dispoziția sa deloc ”casnică” se vor găsi neapărat experți competenți care vor susține că distracțiile în timpul sarcinii sunt cel puțin iresponsabile. Au oare ei dreptate? Noi am decis să abordăm acest subiect din aspecte diferite – din punct de vedere fiziologic și din punct de vedere psihologic. De aceea, am adresat aceste întrebări specialiștilor de profil.
Marcel Bejanșeful secției patologia sarcinii și urgenţe obstetricale din cadrul Centrului mamei și Copilului |
Domnule Bejan, din punctul de vedere al unui medic, este corect ca viitoarea mămică să se distreze în timpul sarcinii la fel ca și înainte de graviditate?
În perioada sarcinii, viața femeii trebuie să se schimbe, întrucât, viitoarea mămică este obligată să se gândească nu doar la ea și la dorințele sale, dar și la buna dezvoltare a copilului care-i crește sub inimă. Eu le-aș recomanda gravidelor să se abțină de la vizitarea localurilor aglomerate pentru a securiza sănătatea viitorului copilaș. În calitate de medic, trebuie să constat că localurile aglomerate pot fi o sursă pentru mai multe riscuri. Să începem, în primul rând, de la posibilitatea de a înhăța o infecție care se transmite pe calea aerului. În timpul sarcinii, imunitatea femeii este mai slabă decât de obicei, de aceea, probabilitatea de a dezvolta diferite afecțiuni este mai mare. Femeile nu trebuie să uite că infecțiile virale sunt un pericol foarte serios, întrucât, în primul trimestru de sarcină, aceste afecțiuni sunt pe măsură să genereze chiar și un avort spontan, iar în trimestrul trei poate genera desprinderea placentei sau naștere prematură.
Înăbușeala, de asemenea, reprezintă o problemă a localurilor unde se adună multă lume. Rețineți, în legătură cu insuficiența de oxigen, copilul se poate confrunta cu hipoxie.
Primele simptome sunt mișcările rare sau dese ale copilului. Dacă, brusc, începeți să vă simțiți rău sau mișcările copilului vă trezesc îngrijorare – ieșiți din încăpere, nu riscați cu sănătatea copilului.
Adică, viitoarea mămică trebuie să uite de distracții pentru următoarele nouă luni de zile?
Desigur că nu! Nu este obligatoriu ca mămica să se limiteze totalmente în ceea ce privește distracțiile, însă, ea trebuie să știe măsura și să respecte anumite reguli.
Gândiți-vă la protecție, înainte de a ieși din casă, ungeți nasul cu unguent oxolinic. Deși această soluție nu oferă 100% protecție, cel puțin, este o metodă profilactică verificată care permite protecție în fața diverșilor viruși. Gândiți-vă la îmbrăcăminte – să fie haine comode care nu vă strâng, nu vă limitează mișcările, nu vă provoacă disconfort. Gândiți-vă la încălțăminte – ea nu trebuie să fie îngustă și strâmtă, de asemenea, gravida ar trebui să renunțe la încălțămintea pe tocuri.
Există anumite ”pericole” specifice pentru gravide în anumite locații concrete – cinematografe, cluburi, karaoke?
Da, sunt momente pe care viitoarea mămică nu are voie să le ignore. Începem de la cinematografe. Nu este de dorit ca gravida să stea mult timp în una și aceeași poziție, pentru că, acest lucru exercită o presiune în venele din picioare. Petru a evita consecințele nefaste, în timpul vizionării filmului, este suficient ca gravida să facă exerciții simple cu tălpile de la picioare. În ceea ce privește genul filmului, viitoarea mamă trebuie să se orienteze la comedii sau desene animate, întrucât, în timpul sarcinii sistemul nervos al femeii este slăbit și nu sunt recomandate filmele care generează frică sau neliniște. În sfârșit, gravida trebuie să se gândească din timp ce va mânca și ce va bea în timpul derulării filmului, întrucât, pop-cornul și băuturile carbogazoase dulci, care se obișnuiesc a se consuma în cinematografe, nu au nicio legătură cu alimentația rațională a viitoarei mămici. Dacă vorbim despre cluburi, gravida trebuie să opteze pentru localurile în care nu se fumează, întrucât, fumatul pasiv este foarte periculos. De asemenea, ea nu trebuie să încerce mâncărurile exotice: stridii, sushi, scoici, creveți preparați în mod special – toate pot duce la intoxicații, riscul nu este oportun. Evident, alcoolul este tabu pentru viitoarea mămică, alcoolul este otravă indiferent despre ce cantități vorbim, de aceea, nici nu poate fi vorba despre beneficiul unei mici porții de vin. Nivelul hemoglobinei poate fi îmbunătățit prin alte metode mult mai sigure. Gravidele au voie să danseze, cel puțin, dansuri lente. În termeni mari de sarcină, este puțin probabil să-i dea în cap viitoarei mămici să danseze așa cum se face în discoteci.
Poate dăuna muzica prea tare din cluburi sau karaoke?
Copilul se află în sacul embrionar care protejează destul de bine copilul de factorii iritanți din exterior, inclusiv, de sunet intens. Totuși, depinde despre ce fel de sunet este vorba. Deja de la cinci luni fătul este capabil să diferențieze tempoul muzicii și intensitatea sunetului, să înțeleagă dacă-i plac aceste sunete sau nu. Femeile observă că trebuie doar să includă o anumită compoziție muzicală pe placul copilului că, de îndată, activitatea lui se intensifică. În timpul dezvoltării intrauterine, muzica influențează respirația, circulația sanguină, formarea organelor viitorului copil – despre acest lucru denotă cercetările efectuate în baza compozițiilor clasice. Există chiar și un studiu care demonstrează că muzica lui Mozart sporește coeficientul IQ. Însă, nu cred că gravida trebuie să se limiteze doar la muzică clasică, ea trebuie să asculte doar muzica care-i place. Ea trebuie să renunțe la hard rock și metal - este cunoscut faptul că aceste sunete provoca emoții negative copilului, influențează negativ sistemul nervos al fătului și sănătatea psihico-emoțională. În ceea ce privește karaoke, nu sunt pericole specifice cu excepția celor care au fost, deja, menționate – fum de țigară, înăbușeala, aglomerația. Și dacă totuși gravida vrea foarte mult să cânte, nu trebuie să uite să cânte pentru copilul ei pentru care este foarte important să audă vocea mamei.
Aza Onicapsiholog-consultant |
De ce este cauzată și este oare normal dorința mamei de a merge în localuri gălăgioase, fie că este vorba despre karaoke, un club de noapte sau alte distracții?
În perioada sarcinii, în organismul femeii se produce hormonul progesteron, care face viitoarea mamă pasivă, pașnică, echilibrată. De aceea, normală poate fi dorința de a se afla în locuri liniștite. În noul său statut, femeia se axează pe senzațiile interne, legate de copil, ea dă ascultare organismului, este atentă la starea de sănătate, la schimbările care au loc în organismul ei.
Dimpotrivă, nu este normal ca femeia gravidă să fie prea activă, în special să meargă prin cluburi. Pot fi numite câteva cauze ale unui comportament similar. Cea mai evidentă – femeia este prea tânără, ea nu este gata să devină mamă, ea încă nu a reușit să se adapteze la noul rol și după inerție continuă să ducă un mod de viață obișnuit până la sarcină. De cele mai multe ori, o astfel de situație poate fi urmărită în cazul când sarcina nu a fost planificată și din cauza vârstei, domnișoara nu conștientizează ceea ce i se întâmplă. Nu este nimic rău, acest lucru va veni un pic mai târziu și nu este exclus faptul, că mama își va reaminti de iresponsabilitate în perioada sarcinii și nu va putea înțelege, cum de și-a permis un astfel de comportament. O altă cauză a dorinței de a se distra activ în perioada gravidității poate fi tipajul personalității. În cazul dat mă refer la tipul de femei narcis. Este vorba despre femeile, care se comportă așa cum le place, ele nu vor să renunțe la nimic, chiar și de dragul copilului lor. Această situație este mult mai serioasă, deoarece astfel de femei nu sunt mame sensibile, iar instinctul matern la ele nu se prea dezvoltă. A treia cauză – poate fi temperamentul. Sunt femei energice, care sunt obișnuite să fie active, și lor le este dificil să stea stea pe loc. De aceea, nici sarcina la ele nu poate fi liniștită. Există și a patra cauză – se întâmplă, că femeia nu vrea să iasă nicăieri, ea însă se impune, pentru că soțul nu intenționează să-și schimbe stilul de viață. El continuă să meargă prin cluburi de noapte, la diverse petreceri, iar soția îl însoțește, prefăcându-se că are nevoie de aceasta și că ea se distrează de minune. Femeia demonstrează, că cei doi continuă să fie un cuplu, chiar dacă ea este foarte îngrijorată. Ei îi este frică, că dacă va rămâne acasă, acest lucru îi va îndepărta unul de celălalt. Vreau să explic, toate cazurile descrise mai sus nu se referă la situațiile, când viitoarele mame merg la evenimente cu adevărat importante, când acest lucru se întâmplă destul de rar. Nu trebuie să te izolezi de lumea care te înconjoară, însă trebuie să știi măsura.
Dacă viitoarea mamă are grijă de copilul ei și nu prea obișnuiește să meargă la petreceri gălăgioase cu multă lume, ea oricum va dori să evite condamnările celor din jur.
Cum să reacționați la această opinie?
Femeia gravidă trebuie să înțeleagă, că orice om, care merge la un eveniment sau altul este supus unei aprecieri. Dacă ea a decis să meargă la club sau la karaoke, atunci trebuie să fie pregătită,că oamenii o vor evalua și o vor discuta. Noi nu putem să schimbăm atitudinea celor din jur față de propria persoană, însă putem schimba atitudinea noastră față de cele ce se întâmplă. În astfel de situații este important să vă concentrați asupra propriei persoane, asupra dispoziției bune, senzațiilor și mai puțin să reacționați la cele ce se întâmplă în jurul dvs.. Într-o oarecare măsură trebuie să faceți abstracție și să vă concentrați atenția dvs. asupra persoanelor apropiate cu care comunicați și care vă susțin. Sarcina unei femei gravide este să observe doar momentele plăcute.
Acum, când am vorbit despre mame, să acordăm atenție copiilor. Cum astfel de distracții, și în special muzica tare se reflectă asupra copilului care se dezvoltă în organismul dvs.?
Sunetele ajung la copii prin vibrații. Dacă vorbim despre cluburile de noapte, din cauza muzicii la maxim, vibrațiile transmise vor fi suficient de puternice, iar întrebarea cea mare – are oare nevoie copilul de aceasta? S-a demonstrat deja, că fătului în dezvoltare i se recomandă să asculte muzică clasică, sunetele naturii – toate acestea influențează benefic asupra organismului bebelușului. Ce va fi dacă vom asculta alt gen de muzică? Cel mai probabil în acest caz, copilul va primi la nivel celular o altă informație, absolut inutilă pentru el.
Să presupunem, că mama a refuzat să asculte muzică tare, ea însă poate merge la cinematograf. Are importanță ce film va privi?
Se spune, că femeia gravidă trebuie să trăiască doar emoții pozitive. Potrivit altei opinii, dimpotrivă, copilul din burtica mamei trebuie să cunoască diverse emoții ale mamei.
Copilul primește informația prin intermediul mamei, prin sângele mamei el primește neurotransmițători – care de fapt reprezintă dispoziția noastră. Este cunoscut faptul, că fiecare dispoziție are hormonul său. De exemplu, serotonina – este hormonul fericirii, adrenalina – este hormonul excitării etc..Adrenalina face ca inima micuțului să bată mai intens, să se simtă agitat și neliniștit. Reieșind din aceasta, se poate ajunge la concluzia, că contează ce film va viziona viitoarea mămică. Dacă mama va trăi emoții neplăcute, aceleași emoții le va trăi și fătul, el însă nu știe cum să le explice. În rezultat, organismul lui este supus unui stres. Are nevoie copilașul dvs. de o astfel de experiență? Cel mai probabil că nu. Trebuie să înțelegeți, că datorită senzațiilor trăite de copilaș până la naștere, se formează încrederea sau neîncrederea lui față de lume, iar asta înseamnă, că caracterul copilului se formează sub influința emoțiilor, pe care mama le transmite prin intermediul neurotransmițătorilor. Astfel, psihologia perinatală, a fost recunoscută de toți, inclusiv de medici, care a demonstrat, că există o astfel de noțiune precum trauma psihologică primită încă în perioada sarcinii – trauma perinatală. Cu regret, foarte puțini specialiști lucrează cu astfel de traume, iar acestea se tratează foarte greu. De aceea, viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă, ea trebuie să se protejeze pe sine și să facă totul pentru ca copilașul ei să nu aibă de suferit.