Cine nu a auzit despre capriciile culinare ale gravidelor, care cer căpșuni în toiul iernii, iar la miezul nopții le vine pofta de înghețată? Oare chiar niciodată nu ați umblat prin magazine în căutarea delicateselor cerute de soția însărcinată? Așa deci, de ce graviditatea le generează amatoarelor de dulce pofta de ceva sărățel, iar o vegetariană convinsă poate să mănânce friptură semipreparată cu sânge?
De unde vin aceste pofte ciudate și delicate? În primul rând, nu încape nicio îndoială, de vină sunt hormonii - restructurările hormonale colosale ce au loc în organismul femeii în primele luni de sarcină. Însă, ar fi prea simplu să explicăm toate ciudățeniile doar prin influența hormonilor.
Înțelepciunea naturii
Unii savanți consideră că în preferințele culinare ale unei femei însărcinate se manifestă înțelepciunea naturii. De exemplu, dacă gravida vrea foarte mult să mănânce brânză – ea are insuficiență de calciu, vrea ceva acru – insuficiență de vitamina C ș.a.m.d. Atracția față de ciocolată, de exemplu, apare în a doua parte a sarcinii când organismul trebuie să acumuleze mai multe calorii. Cele mai răspândite pofte se referă la lapte, fructe, ciocolată și produsele marinate.
Atunci când gravida vrea să mănânce ceva sărat, mai ales castraveți și varză murată, organismul ei are nevoie de sodiu, întrucât, în timpul sarcinii în organismul femeii crește volumul de sânge.
De regulă, ginecologii calculează sarcina după săptămâni. La începutul sarcinii (primele 12 săptămâni), de multe ori, gravidele au repulsie față de produsele amare. Savanții consideră că, în acest fel, se include un fel de mecanism de protecție, întrucât multe fructe și legume toxice au un gust amar. De aceea, aversiunea sporită față de gustările amare – cafeaua sau alcoolul, protejează femeia de consumul produselor nocive. La începutul sarcinii, multe femei suferă de toxicoză, însă, deja, în al doilea trimestru, această stare trece și abia atunci încep să apară poftele.
Caracterul psihologic
Alți savanți consideră că schimbarea preferințelor culinare la gravide nu are nicio tangență cu insuficiența unor substanțe în organism, ci poartă exclusiv un caracter psihologic. Pentru că, de regulă, femeia începe să vrea un anumit produs specific și nu tot grupul alimentar. Și dacă ea vrea să mănânce anume grapefruit, nicio portocală nu va substitui această poftă, deși conține aceleași elemente benefice.
Produsele ce provoacă repulsie
Dacă un anumit produs trezește dezgustul gravidei, de ce aceasta trebuie să se impună? Ea nu trebuie să consume ceea ce acum este extrem de benefic, dar îi provoacă colici abdominale. Cel mai răspândit produs dezgustător este carnea. Însă, ea poate fi ușor înlocuită cu o combinație corectă a produselor marine, ouă și altele. Apropo, de acela mai multe ori, nu doar gustul provoacă dezgust ci și mirosul. Pentru sensibilitatea crescută a mirosului, de asemenea, se face responsabilă restructurarea hormonală din organism.
Ciudățenii
Rețineți, chiar dacă v-a apărut o poftă incontrolabilă de a gusta lucruri necomestibile - vopsea, var, noroi – nu faceți, în nici un caz, acest lucru! Fără nicio îndoială, acestea sunt toxice și nocive. Mai bine vă consultați cu medicul dumneavoastră, el va determina deficitul de elemente din organismul dumneavoastră și vă va ajuta să alegeți o alternativă comestibilă a poftelor pe care le încercați.
De asemenea, vă poate apărea pofta de produse sigure, dar nocive în cantități mari (făină, amidon, pește crud).
Trebuie oare de cedat?
Dacă produsul, pentru care simțiți o poftă irezistibilă, este inofensiv pentru sănătatea dumneavoastră de ce să nu vă alintați un pic? Însă, țineți minte despre măsură. În caz contrar, abuzul poate duce la creșterea exagerată în greutate și probleme legate de tractul gastrointestinal.
Poftă mare!