Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, însă pe cât este aceasta de minunată, pe atât de multe semne de întrebare ridică. Principalele întrebări de graviduță au legătură în prima fază chiar cu starea de fapt, dar și cu felul în care acțiunile din timpul sarcinii pot influența fătul. O întrebare frecventă este cea care vizează consumul de apă minerală în sarcină și efectele pe care aceasta le poate avea.

Hidratarea - un aspect esențial în sarcină

În timpul celor nouă luni de sarcină (și nu numai, dar cu precădere acum) este important consumul de apă. Hidratarea are efecte benefice pentru mamă, dar și pentru bebeluș și de aceea recomandarea de a consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi este una cât se poate de clară. Apa plată cu siguranță este sigură pentru consum, însă cum rămâne cu apa minerală? Este aceasta interzisă în sarcină?

Din fericire nu, pentru că apa minerală în sarcină nu creează probleme nici bebelușului, nici mamei. Totuși, este bine de știut faptul că pentru mamă acest lucru poate provoca o senzație de disconfort abdominal și o ușoară senzație de balonare. Poate că în mod normal aceste caracteristici ar fi mai ușor de gestionat în afara hormonilor de sarcină, însa în timpul sarcinii disconfortul abdominal este deja prezent, chiar și în absența apei minerale. Ultimul trimestru de sarcină poate fi cu adevărat dificil, iar acest lucru îl poate certifica orice viitoare mămică.

Calitatea apei consumate în sarcină:

În timpul sarcinii și mai târziu în timpul alăptării, organismul mamei va avea nevoie de mai multă apă pentru hidratare. Reacțiile fiziologice normale și consumul de energie vor determina gravida să consume cât mai multă apă. În plus pentru dezvoltarea normală a bebelușului, este nevoie de un aport semnificativ, iar acesta poate consta chiar în apa pe care gravida o consumă. 

Firește, cu precădere în timpul sarcinii femeia trebuie să fie atentă la ce tip de apă consumă, la calitatea acesteia, la puritate, tocmai pentru a fi sigură că sănătatea ei nu este pusă în pericol. Apa consumată este un purificator al organismului, deoarece prin urină sunt eliminate toxinele și în plus apa hidratează celulele vii, prevenind deshidratarea. Pentru bebeluș, apa înseamnă o multitudine de nutrienți ce traversează placenta și ajung la el, asigurându-i astfel creșterea și dezvoltarea. 

Beneficiile apei minerale în sarcină, dincolo de hidratare:

Apa minerală și sarcina pot face „casă bună împreună”, mai ales dacă organismul gravidei o permite. Interesant de știut este faptul că apa minerală în timpul sarcinii poate aduce și beneficii dincolo de hidratare, deoarece poate funcționa și ca anti-vomitiv, reducând senzația de greață. Câteva înghițituri de apă minerală reduc, de asemenea, si din aciditatea gastrică cu care se confruntă femeia însărcinată, în special în ultimul trimestru de sarcină, atunci când compresia organelor poate determina apariția unui reflux gastric. 

Trucuri care să te ajute să te hidratezi cât mai bine în sarcină:

  • Încearcă să dozezi cantitatea de apă consumată, urmărind în mod constant cât ai consumat. Folosește un recipient gradat pentru a măsura, sau chiar sticle de dimensiuni mici. 
     
  • Bea apă și atunci când nu îți este sete. Nu este nevoie de o aplicație care să îți reamintească în mod constant de acest lucru. O poți face și tu, împunându-ți spre exemplu că de câte ori mergi în bucătărie, să te delectezi cu un minunat și hidratant pahar cu apă.
     
  • Îmbogățește gustul apei folosindu-te de arome naturale. Poți crea o limonadă delicioasă adăugând lămâie și miere, sau poți face un sirop adăugând suc concentrat natural de fructe.
     
  • Hidratează-te consumând fructe și legume din belșug, pentru că ele au în componență tot apă.

Organismul uman este alcătuit în proporție de 75% din apă. Suntem așadar apă și avem nevoie permanentă de hidratare, chiar și dincolo de sarcină. Apa carbogazoasă în sarcină nu este interzisă, însă trebuie urmărit cât de bine este tolerată aceasta de către organismul mamei și care sunt efectele pe care le poate avea.