Sănătatea bebelușului este cea mai mare grijă a unei mame. Când devii mamă, începi să te transformi într-un soi de medic fără diplomă pentru copilul tău. Te documentezi pe toate căile posibile, îi evaluezi fiecare respirație pe o scară de la „e ok” la „ce-a fost asta?” și te îngrijorezi la cel mai mic semn.
Ai tendința să pui singură diagnostice, începi să apreciezi singură simptomele și nu e un lucru rău, atât timp cât nu te substitui pediatrului.
Haideți să ne calmăm, fetelor! E normal să fim atente la starea sănătății copilului, dar nu trebuie să ne comportăm ca niște medici „teroriști”. De fapt, este foarte simplu să creștem copii sănătoși dacă urmăm cinci reguli simple stabilite chiar de pediatri:
Nu îi da medicamente după ureche!
Chiar dacă piciul a avut aceleași simptome și în trecut, nu te grăbi să îi dai un medicament care l-a ajutat. Chiar dacă puștiul cu care s-a jucat deunăzi are viroză, iar al tău are acum aceleași simptome, nu îi aplica același tratament de la tine. Chiar dacă bunica știe ea un leac sau o pastilă care îl va pune pe picioare, rezistă și nu apela la el. Chiar și banalele picături de nas îi pot face rău dacă nu sunt administrate corespunzător. Evident, când copilul are temperatură poti apela la antitermice, dar apoi cel mai indicat este să îl vadă pediatrul pentru a prescrie un tratament avizat.
Stimulează-i sistemul imunitar!
Un copil ținut sub un clopot de sticlă, metaforic vorbind, nu va fi mai sănătos. Explicația este simplă: sistemul său imunitar nu va învăța să lupte cu virusurile sau bacteriile.
În loc să te preocupi să fie totul steril în jurul lui, creează-i condițiile propice pentru a-și dezvolta imunitatea:
- alăptează-l, dacă este posibil, cel puțin până la 6 luni;
- creează un mediu confortabil în casă, cu o temperatură de cel mult 22 de grade Celsius și o umiditate în jur de 50%; aerisește regulat;
- plimbați-vă în fiecare zi în aer liber;
- încurajează-l să facă mișcare potrivită pentru vârsta sa;
- asigură-te că doarme suficient de mult și de bine.
Vaccinează-l!
Unele probleme de sănătate pe care le are bebelușul ar putea să dispară de la sine în timp. Colicile și intoleranțele la anumite alimente țin de imunitate și de metabolism și pot fi trecătoare.
Cât despre vaccinuri, acordă-i încredere pediatrului care se ocupă de copil. Chiar dacă în ultima vreme avem de-a face cu o adevărată mișcare anti-vaccinuri, să nu uităm că multe boli grave, printre care poliomielita, tetanosul și difteria, sunt acum dispărute sau din ce în ce mai rare tocmai datorită descoperirii vaccinurilor.
Sănătatea bebelușului înseamnă să îți urmezi și instinctele
Spuneam că nu trebuie să te transformi în medic pentru a crește un copil sănătos, dar nu strică să ai câteva noțiuni de bază. Copilul, chiar și cel bine îngrijit, se mai îmbolnăvește. Și nu e nimic rău în asta pentru că doar așa sistemul lui imunitar va putea să „învețe”. Și tu, ca mamă, trebuie să înveți simptomele celor mai populare afecțiuni care impun asistență medicală de specialitate.
Pneumonia și bronșita, spre exemplu, se manifestă similar: dificultăți la respirație, schimbarea culorii pielii, lipsa poftei de mâncare, anxietate, febră (poate debuta mai târziu decât boala). Tocmai de aceea este important să fie investigat și diagnosticat de un specialist.
Infectia cu rotavirus are ca simptome pierderea poftei de mancare, oboseala, apatie, anxietate, febra, varsaturi, diaree, curgerea nasului, tuse.