Specialiștii de la U.S. News and World Report au realizat un clasament al celor mai sănătoase diete. Pentru acest clasament au fost analizate următoarele criterii: palatabilitatea, diversitatea, sustenabilitatea, precum și riscurile asociate sănătății.
Dieta mediteraneană, pe primul loc:
Dieta mediteraneană a fost votată și în 2020 cel mai sănătos regim alimentar. Nutriționiștii spun că această cură de slăbire, care câștigă titlul de cea mai bună dietă pentru al treilea an consecutiv, este o dietă prietenoasă, variată, cu efecte pe termen lung.
Acest regim alimentar se bazează pe legume, fructe, pește, nuci și semințe, s-a plasat totodată și pe locul 1 în topul celor mai bune diete în diabet, cea mai ușoară dietă de urmat și cea mai bună dietă pe bază de plante.
De asemenea, dieta mediteraneană are beneficii asupra sănătății oaselor, inimii, reduce riscul apariției demenței, cancerului la sân, dar și al diabetului ori hipertensiunii arteriale. În cadrul acestei diete se consumă mai puțină carne roșie, zahăr și grăsimi saturate și mai mulți acizi grași omega-3 proveniți din pește și ulei de măsline. Vinul roșu poate fi consumat cu moderație, în timpul meselor, de persoanele sănătoase.
Ce diete mai sunt recomandate:
Pe următoarele locuri se regăsesc dietele DASH, flexitarian și Weight Watchers. Dietele s-au plasat în top și în anii trecuți. Dieta DASH se adresează persoanelor care au probleme cu hipertensiunea. Ea se bazează pe consum de vegetale, fructe și produse lactate degresate și se interzic cantitățile mari de grăsimi saturate. Totodată, cantitatea de sare este redusă.
Dieta flexitariană are la bază cerealele integrale, fructele și legumele, precum și proteinele din plante. Practic, este un regim vegetarian care permite însă, din când în când, și cantități mici de carne și pește.
Dieta MIND – Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay – este o combinație între regimul alimentar mediteranean și DASH care poate fi mai ușor de urmat. Dieta WW – Weight Watchers – a fost considerată cel mai bun program de slăbit dintre toate cele aflate pe piață. Acest program a fost lansat în SUA în 2010 și are la bază un consum fix de calorii pe zi.
Important este, de asemenea, și numărul de proteine, carbohidrați, grăsime, fibre precum și activitatea pe care o depune organismul pentru arderea acelor calorii. În funcție de aceste aspecte, se acordă alimentelor un număr de puncte, astfel că, la același număr de calorii, pâinea integrală are mai puține decât cea albă. În funcție de vârstă, sex, greutate și înălțime, fiecare persoană are voie să consume un anumit număr de puncte pe zi, având libertatea de a alege singure alimentele.
Fructele și vegetalele crude au 0 puncte, deci pot fi consumate la liber. Excepție fac vegetalele cu amidon – cartoful – sucul de fructe și fructele uscate. O astfel de dietă a fost apreciată ca fiind nu doar sănătoasă, dar și prietenoasă, în sensul că implică mai puțin stres pentru participanți.
Dietă cu efect rapid? Ce spun specialiștii:
La coada clasamentului se află dietele care promit rezultate rapide în ceea ce privește scăderea în greutate. Aceste regimuri alimentare sunt considerate nesănătoase, iar specialiștii nu le recomandă deoarece implică un efect de „yo-yo” și sunt periculoase pentru sănătate.
Printre acestea se numără și HMR – Health Management Resources Program – și Optavia – Medifast. Aceste regimuri alimentare presupun mese gata preparate, sunt greu de urmat și odată abandonate, numărul de kilograme revine, consideră experții.