De cele mai multe ori, varicele apar pentru prima dată anume în timpul gravidității: uterul, care este din ce în ce mai mare, presează vena iliace fapt care afectează circuitul sângelui în special la extremitățile inferioare. Sub influența fonului hormonal modificat se reduce tonusul vaselor sanguine ceea ce, la fel, contribuie la apariția varicelor.
În multe cazuri, după naștere, starea venelor se îmbunătățește iar varicele poate să dispară complet. În orice caz, apariția acestei probleme denotă predispunerea organismului la dezvoltarea afecțiunii și necesită atenție sporită asupra stării vaselor sanguine pe viitor.
Motivele apariției varicelor
Predispunerea de a dezvolta varice se transmite ereditar. Problema este acutizată de supraponderabilitate, încălțămintea pe tocuri, eforturi fizice considerabile, activitățile care impun persoana să stea așezată sau în picioare mult timp. Fiecare graviditate sporește probabilitatea de a dezvolta varice.
Primele simptome
În primul rând trebuie să atrageți atenție la durerea și starea de greutate în picioare, umflarea picioarelor în orele serii și mai ales dacă venele sunt conturate. Aceste simptome pot fi o normă sau primele simptome ale bolii. În orice caz, urmează să discutați despre asta cu medicul dumneavoastră.
Tratarea varicelor
Este necesar să consultați medicul flebolog, el vă va prescrie tratamentul necesar. De regulă, tratamentul este indicat în baza rezultatelor ultrasonografiei membrelor inferioare. De obicei, medicul recomandă femeii gravide să poarte ciorapi compresivi speciali, creme antiinflamatoare care îmbunătățesc circulația sanguină și previn formarea trombozei venoase, în cazuri rare, sunt prescrise preparate medicamentoase pentru restabilirea circulației sanguine venoase.
Ciorapi anti-varice
Ciorapii compresivi speciali anti-varice oferă sprijinul necesar pentru vene în condițiile în care pe parcursul gravidității crește sarcina asupra organismului. Aceștia trebuie să fie aleși cu ajutorul specialistului flebolog, care, după o examinare specifică, vă va sugera cum să alegeți ciorapii – mărimea și densitatea, cum să-i îmbrăcați și purtați corect.
Complicațiile varicelor
Gravida care a dezvoltat varice și tromboză venoasă trebuie urmărită de specialiști pe tot parcursul sarcinii, inclusiv, pentru a nu permite dezvoltarea unei tromboze venoase profunde.
Sportul în condiții de varice
Cel mai bun sport pentru prevenirea varicelor este alergatul, înotul și plimbările. În cazul în care afecțiunea a evoluat deja, înainte de a începe exercițiile fizice regulate, mai bine consultați medicul specialist.
În afară de efortul fizic rațional, se recomandă efectuarea câtorva exerciții speciale pentru a calma starea de tensiune în picioare. De asemenea, ca măsură de profilaxie pentru viitor, sunt indicate dușurile contrast, jetul de apă fiind îndreptat în zonele problematice.
Varicele și nașterea
De regulă, afecțiunea nu este motiv ca nașterea pe cale naturală să fie contraindicată. Dacă gravida suferă de varice, ea va naște în ciorapi speciali pentru prevenirea trombozelor. Dacă afecțiunea se manifestă la perineu, evitați poziția verticală în timpul travaliului.