Problemele oftalmologice sînt asociate de cele mai multe ori cu îmbătrînirea și mostenirea genetică pe care o are fiecare persoană în parte. Buna funcționare a ochilor poate fi menținută, însă, cu o alimentație potrivită în fiecare zi, astfel încît problemele de vedere să fie prevenite din timp. Studiile au arătat că anumite alimente pot îmbunătăți vederea, încetinesc îmbătrînirea ochilor și asigură o privire ageră.
1. Spanac – este bogat în luteină, un antioxidant ce luptă împotriva miopiei pentru că ajută circulația sîngelui la nivelul globului ocular. Meniul cu spanac trebuie ținut timp de cîteva luni.
2. Broccoli – pe lîngă luteină, această legumă este bogată și în Vitamina C, care luptă împotriva îmbătrînirii.
3. Somon – este bun pentru sănătate pentru că are o cantitate mare de acizi grași Omega-3. Îți protejează inima și reduc riscul degenerării maculare care poate duce la pierderea vederii. O dietă bogată în acizi Omega-3 protejează și împotriva sindromului ochiului uscat, care apare din cauza orelor lungi petrecute la computer. În locul somonului poți folosi hering, halibut sau sardine.
4. Nuci și semințe – sînt bogate și ele în acizi grasi Omega-3, dar și în vitamina E care poate preveni sau încetini dezvoltarea cataractei.
5. Morcovii – morcovii mențin sănătatea corneei. Prea puțină Vitamina A poate duce la vedere încețoșată și dificultăți în vederea nocturnă.
6. Cartofii dulci – conțin betacaroten, la fel ca și morcovii.
7. Avocado – e bogat în vitamina E, esențială pentru ochi.
8. Oul – indiferent în ce formă le preferi (fierte sau prăjite) conțin luteină, ușor de absorbit de organism.
9. Usturoiul – este bogat în sulf, la fel ca și prazul sau ceapa. Datorită sulfului are puterea de a menține sănătatea cristalinului.
10. Ciocolata neagra – flavonoidele care le conține sînt esențiale pentru protejarea vaselor de sînge care irigă ochiul. Astfel corneea și cristalinul rămîn puternice cu trecerea anilor. Cele mai bune sortimente sînt cele care conțin peste 60% cacao.
Sursa: noi.md