De obicei, atitudinea faţă de sex în timpul sarcinii se schimbă. Unele cupluri se dedică complet intimităţii și relația lor devine mai vie și degajată, în special în cazul în care pînă la sarcină, ei au fost obligați să utilizeze un contraceptiv. Alții, din cauza fricii de a dăuna copilului, evită contactul sexual. Pentru unele cupluri, sarcina este perioada de manifestare a sentimentelor erotice, altele, în schimb, se confruntă cu un declin în dorinţa sexuală. Dispoziţia în timpul sarcinii, este mai schimbătoare ca niciodată și posibilitatea de a avea relații sexuale depinde foarte mult de starea de sănătate a viitoarei mame.
Trimestrul I
De obicei, dorinţa sexuală a femeii în primul trimestru scade din cauza toxemiei, slăbiciunii și somnolenței, este necesar de a recunoaște noul statut și de a se acomoda noului rol. Multe cupluri se tem de pericolul avortului spontan la începutul sarcinii și evită contactul sexual.
Cu toate acestea, femeile care nu au manifestări precoce ale toxicității, pot simţi o dorinţă puternică de a face dragoste și bucuria se pretează la această atracție. Această dorință este, de asemenea, ca urmare a sarcinii hormonale.
Trimestrul II
În al doilea trimestru, mama însărcinată se simte, de obicei, mai bine, toxemia și schimbările dispoziției rămîn în urmă. Burta încă nu împiedică cuplului să facă dragoste și mulţi se folosesc de aceasta pentru a demonstra afecțiune, sensibilitate și grijă faţă de celălalt. Corpul femeii suferă modificări specifice, care pot afecta favorabil senzațiile în timpul actului sexual. Sînii unei femei cresc și devin mai sensibili, creşte fluxul de sînge către uter și vagin, ceea ce duce la creşterea plăcerii sexuale. Multe mame însărcinate spun că în această perioadă orgasmul devine mai viu și mai intens, în timp ce alele îl simt pentru prima oară. Cu toate acestea, în cazul în care bărbatul este prea activ, femeia poate prezenta disconfort și chiar durere. Partenerul ar trebui să fie mai blând și mai atent în acţiunile sexuale.
Trimestrul III
În al treilea trimestru, chiar și atunci când există o puternică dorință de a face dragoste e dificil, deoarece burta a crescut. Și cei doi trebuie să-și exercite ingeniozitatea maximă pentru a găsi o poziție confortabilă pentru ambii. Dar, de obicei dorința conjugală în acest moment este în declin. Mama însărcinată este mai mult cufundată în contact cu copilul și gândurile despre nașterea viitoare. Bărbatul, de asemenea, este din ce în ce mai interesat în rolul de părinte și evită contactul sexual complet, temându-se să nu dăuneze copilului. În plus, același sex în această perioadă provoacă tensiunea uterului și poate provoca durere femeii.
Înainte de naștere
La începutul săptămânii a patruzecea, o femeie poate simți o dorință puternică de a începe din nou activitatea sexuală. În timpul actului sexual în sânge se eliberează cantități masive de endorfine - hormoni de fericire și plăcere. Endorfinele au un rol important în timpul naşterii - au efecte analgezice. Deaceea actul sexual cu puțin timp înainte de naştere, ar putea fi favorabil pentru fluxul lor.
De asemenea, știm că sexul este un stimulent natural al naşterii. Lichidul seminal conține substanțe active speciale – prostaglandine, care contribuie la înmuierea cervixului și pregătirea pentru naștere. Contracţiile uterului în timpul activității sexuale pot, de asemenea, stimula naşterea.