Olea Socolova: "Gătitul pentru mine - nu este doar activitatea internă de zi cu zi. Acest tip este o artă, un proces de creație, care este atât de captivant încât îmi doresc întotdeauna să încerc ceva nou și împărtășesc experienţa mea cu cititorii. Sunt mereu în căutare, încerc noi, interesante și neobișnuite rețete, combinaţii de ingrediente, învăț noi modalități de prelucrare ale produselor și-mi îmbunătățesc cunoștințele în domeniul culinar.Culinăria - una dintre cele mai mari pasiuni în viaţa mea. Și drept dovadă este şi site-ul gastronomic deschis de mine."
În ultima vreme încep să prefer alimentaţia sănătoasă, așa că am fost curioasă să explorez tema sucurilor proaspete. Desigur, informații pe internet sunt foarte multe și, uneori, chiar sunt diferite unele de altele. Dar, într-un anumit fel vreau să le sistematizez. Desigur, (ca şi orice în această lume), sucurile proaspete pot aduce atât beneficii cît și rău. Noi nu trebuie să uităm regula de aur - totul ar trebui să fie moderat! Ei bine, desigur, dacă aveți de gând să folosiți sucurile proaspete în cantități mari (mulți filosesc, dietele fresh), este mai bine să se consulte un medic.
Cum se beau sucurle proaspete:
• sucurile proaspete ar trebui să fie băute în decurs de 10 minute de la preparare, în acest timp el își păstrează la maxim proprietățile utile. (Cu excepția celui de sfeclă!)
• Nu folosiţi ustensile metalice cînd pregătiţi sau beţi suc, deoarec metalul distruge vitaminele.
• Nu beţi pe stomacul gol, suc de fructe acre (ananas, portocale, lămîie, grapefruit, mere). Acestea dăunează stomacului. Astfel de sucuri, pe stomacul gol,se recomandă să se bea în combinație cu alte fructe și legume.
• Pentru o asimilare mai bună, ar fi ideal să combinaţi fructele și legumele. Fructele sunt bogate în zahăruri şi vitamine, iar legumele - săruri minerale.
• Cel mai bine e să se bea sucurile în prima jumătate a zilei, deoarece acestea dau multă energie.
• Deoarece sucurile sunt foarte concentrate, cel mai bine ar fi să le diluaţi cu apă.
• Sucurile conțin o mulțime de zahăr, deci, dacă doriți să pierdeţi în greutate, beţi suc cu o jumătate de oră înainte de masă, astfel se va reduce pofta de mîncare.
• Nu luați sucurile odată cu masa, deoarece zahărul din sucuri vă poate cauza disconfort.
• Sucurile conţin acizi, așa că beţi-le printr-un pai, pentru a nu deteriora smalţul dinţilor.
1. Cel mai simplu suc din mere proaspete
Voi începe cu unul uşor și, probabil, cel mai popular. Dar nu pur şi simplu. Este important faptul că noi bem sucul de mere nu doar pur, dar, de asemenea, amestecîndu-l cu alte fructe, fructe de pădure şi legume. Deci, vreau să vă vorbesc despre beneficiile și pericolele sucului frech de mere pentru început, astfel încât să nu ne mai întoarcem de fiecare dată la aceasta.
Beneficii:
• 1 păhar de suc de mere proaspăt ajută la curăţarea organismului de substanțe nocive.
• Are un efect pozitiv asupra sistemului circulator din cauza conținutului său ridicat de fier.
• Ajută la digestia alimentelor.
• Ajută celulelor din organism să se actualizeze zilnic.
• Ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi.
• Curăță organismul de toxine.
• Îmbunătăţeşte sistemul respirator. De aceea, este deosebit de util pentru fumători.
Contraindicații:
• ulcer gastric și gastrită, deoarece sucul conţine acid.
• creşte pofta de mâncare.
• e posibilă apariţia bolilor tractului gastro – intestinal.
2. Sucul proaspăt de sfeclă
(Pentru 1 păhar: 2 mere + jumătate de sfeclă+ 2 morcovi mijlocii + 1ţelină)
Dezavantajul acestui suc de sfeclă este că sucul este necesar să fie pregătit cu o oră înainte de a fi întrebuinţat şi doar mai apoi se stoarce sucul din celelalte ingrediente și se amestecă cu sfecla roşie. De ce este necesar să se facă acest lucru? Faptul e că sfecla conține compuși nocivi, care se distrug uşor în aer timp de o oră.
Sucul de sfeclă roșie proaspăt se bea diluat. Combinația propusă va fi nu numai utilă, dar, de asemenea, şi delicioasă. Dacă vă decideți să beţi suc de sfeclă curat, atunci nu mai mult de 100 de ml, la o singură masă, deoarece este foarte concentrat.
Beneficii:
• Această combinație este considerată cea mai bună și este utilizată pentru a preveni cancerul pulmonar Beţi această băutură pentru a preveni infarctul miocardic și a reduce tensiunea arterială crescută. Și, de asemenea pentru tratamentul bolilor de ficat, rinichi, pancreas, și ulcer stomacal.
• Sucul de sfeclă – cel mai valoros pentru purificarea sângelui.
• Sucul de sfeclă conține beta - caroten, care în organism se transformă în vitamina A şi ajută la cresterea imunităţii.
• Ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute.
Contraindicații:
• Dacă suferiţi de boli de rinichi, ulcer gastric și ulcer duodenal, atunci nu se recomandă.
• Dacă adăugați în sucul de sfeclă suc de mere, atunci fiţi atenţi să nu aveţi gastrită şi pancreatită. Sucul de mere la aceste boli nu este recomandat.
• Hipotensiune arterială. Deoarece sfecla duce la scăderea tensiunii arteriale chiar şi mai mult.
3 GREEN POWER
(Pentru 1 porţie: o legătură de spanac + o legătură de pătrunjel + 2 mere + 1 cm ghimbir + 1/3 suc lămâie)
Treceţi toate ingredientele printr-un storcător. Sucul de lămâie la dorinţă poate fi stors manual la final. În ciuda combinației neobișnuite, sucul se dovedește a fi foarte gustos. Gustul de pătrunjel şi spanac nu se aruncă în prim-plan, el e simțit un pic ca și cum ar împrospăta băutură. De altfel, francezii numesc spanacul "mătură a stomacului." Iar în combinație cu merele și pătrunjelul, chiar şi mai mult cresc proprietățile sale.
Beneficii:
• Verdele fresh ajută la eliminarea excesului de lichid, toxine şi protejează ficatul de substanțe nocive.
• Verdele fresh, în colaborare cu masajul anticelulitic, poate da un rezultat bun .
• Freshul cu conținut de spanac stimulează activitatea intestinului.
• Freshul cu spanac este bogat în cupru și calciu, fier și iod, acid folic.
• Freshul cu spanac este bogat în mangan - o substanţă necesară pentru metabolism.
• Este util pentru compoziția de oase, sânge, activitatea creierului, terminaţiilor nervoase, activitatea sexuală, sănătatea tiroidei.
• Ajută la păstrarea prospețimii și sănătăţii pielii şi părului.
• Ajută la prevenirea avitaminozei.
• Conținutul unor cantități mari de acid oxalic îmbunătățește sistemul nervos.
Contraindicații:
• Nu este recomandat pentru colită, datorită cantităţii mari de acid oxalic.
• Contraindicat în caz de boli ale pancreasului.
• Contraindicat în boli de rinichi și ficat.
4. CITRUS DELIGHT
(Pentru 1 porţie: 1 portocă, 1 mandarină, 1/2 grapefruit)
Acest fresh e deosebit de plăcut să fie pregătit în timpul iernii, atunci când e sezonul citricelor. Cu toate acestea, puteți să-l beţi în orice anotimp al anului. Desigur, mandarinele vor greu de găsit.
Odată cu sosirea primăverii corpul mai are nevoie de vitamine. Aici ne vin în ajutor sucurile de citrice. Cu toate acestea, ele nu sunt recomandate pentru a fi băute pe stomacul gol. Ideal ar fi: peste o oră după masă sau cu o jumătate de oră înainte de prânz.
Beneficii:
• Freshul de citrice nu conține grăsimi și colesterol, ceea ce este foarte util pentru organism .
• Într-o portocală se conțin cantități mari de vitamina C, care sunt un antioxidant si ajuta la încetinirea procesului de îmbătrînire.
• Cocktail de citrus are un efect bun asupra sistemului imunitar uman și chiar îl întărește.
• Sucul fresh de portocale conţine acid folic, un element foarte important, care este capabil de a preveni defectele congenitale și ajută la producerea globulelor roşii sănătoase.
• Bogate în calciu sunt portocalele și, prin urmare, duc la întărirea dinţilor noştri.
• Grapefruitul fresh stimulează digestia, creşte metabolismul, curăță organismul de toxine, reglează nivelul de insulină din sînge.
• Freshul de mandarine este folosit în tratamentul bolilor respiratorii, deoarece conține o substanță sinefrina, care are proprietăţi antiinflamatorii şi curăță plămânii de mucus.
Contraindicații:
• Este interzis sucul de citrice pentru persoanele cu alergii, boli cardiovasculare.
• Consumaţi-l cu prudență, deoarece acesta afectează digestia multor medicamente. Dacă luați ceva medicamente, cel mai bine este să vă abțineţi de la întrebuinţarea acestui fresh.
• Sucurile de citrice nu sunt recomandate pentru persoanele cu aciditate mare la stomac, gastrită sau ulcer.
5. Sucurile FRESH pentru întărirea generală a organismului
(Pentru 1 porţie: 1 măr mare, 1 morcov mediu, o legătură de pătrunjel)
Freshul din mere cu morcov în mai mai multe surse este numit de întărire. Și, într-adevăr, folosul acestui suc este dificil de a fi estimat. Eu am adăugat în acesta puţin pătrunjel proaspat, așa că el a devenit chiar mai folositor. De asemenea, dacă combinaţi sucul de pătrunjel cu mere și suc de morcov, veți obține o băutură foarte folositoare și aş putea spune aproape indispensabilă, pentru cei care au o încărcătură mare pentru ochi. Beneficiile și contraindicațiile pentru feshul de mere l-am scris mai sus, deaceea acum voi scrie doar despre morcovi și pătrunjel.
Beneficii:
• sucul de pătrunjel - un depozit adevărat de vitamine, micro și macro - elemente și alte substanțe utile pentru organismul uman.
• sucul de pătrunjel conţine vitamina B, caroten, retinol, acid nicotinic și bioflavonoide, ce îmbunătățesc digestia în organism cu vitamina C şi au o activitate puternic antioxidantă.
• compuşii de micro - și macroelemente din sucul de pătrunjel, de asemenea, sunt prezenţi într-o varietate de fier, calciu, sodiu, fosfor, magneziu și potasiu. În plus, este de asemenea un produs scăzut în calorii ( 47 kcal per 100 ml), 85 % este din apă, are 4 % proteine, 8 % glucide și, practic, fără grăsimi.
• Elimină excesul de lichid din corpul uman, astfel scăpînd de umflături, ameliorează inflamația locală și distruge microbii.
• Se recomandă a fi utilizat în caz de indigestie, lipsa poftei de mîncare şi gastrita cu aciditate scăzută a sucului gastric.
• Proprietăţi antioxidante deosebit de puternice are vitamina A, din care primim carotena în corpul nostru dar cel mai bine este absorbit, atunci când bem suc de morcovi.
• În morcovi se conţin volatile, care sunt eficiente în distrugerea bacteriilor şi viruşilor.
• Dacă se bea frecvent suc de morcov, nivelul de colesterol în sânge este întotdeauna în normă, chiar și metalele grele nu se vor reține în organism.
• O caracteristică interesantă a carotenului este că acesta contribuie la sinteza normală de hormonilor sexuali feminini, care ne ajută să rămânem mai mult tinere, frumoase si sexy. Prin urmare, sucul de morcov trebuie băut mai des de toate femeile.
Contraindicații:
• Datorită faptului că sucul de pătrunjel e foarte concentrat, înainte de a începe cursul se recomandă să vă asiguraţi că nu există reacții alergice la acest produs.
• Este contraindicat pacienților cu proces inflamator la nivelul rinichilor, deci are un efect diuretic puternic.
• Adăugarea pătrunjelului în fresh este contraindicat în sarcină, deoarece stimulează musculatura netedă a uterului și poate provoca travaliul prematur.
• În cazul ulcerului gastric, gastritei cu aciditate ridicată și colite nu puteţi bea suc de morcov, iar diabeticii ar trebui să bea încet și cu grijă.
Sursa: oleasocolova.com