Aproape 20 de mii de cupluri din Moldova şi-au jurat credinţă veşnică, pe parcursul anului trecut.
Pe de altă parte, în jur de nouă mi de familii s-au destrămat, în aceeaşi perioadă. Principalul motiv care duce la divorţ este infidelitatea, însă uneori cuplurile se despart din motive de-a dreptul banale, spun reprezentanţii Stării Civile.
"Se invocă din partea bărbaților că nu este gospodină sau singură soţia indică că trăieşte cu altul. Soțiile în general invocă motivul că soțul nu a dat dovadă de bărbăție pe parcursul vieței de familie. Nu s-au împăcat cu banii și cu părinții la căsătorie, la celebrarea ceremoniei", a spus directorul adjunct al Serviciului Stare Civilă, Diana Tacu.
Deşi impresia generală este că femeile sînt mai afectate de divorţ, psihologii sînt de cu totul altă părere.
"Suferă ambii parteneri, însă mai mult, suferă bărbații de pe urma unei despărțiri. O femeie în schimb, renunță la o relație atunci cînd încearcă orice șansă, orice îndoială o verifică și tocmai atunci pleacă", a spus psihologul Irina Novac.
Şi chiar dacă pentru moldoveni, contractele matrimoniale par o chestiune ciudată, avocaţii spun că cele mai multe probleme apar atunci cînd cuplurile care divorţează încearcă să împartă averea.
"La aceste contracte de cele mai multe ori apelează persoanele mai înavuțite. Părerea mea personală este benefică, fiindcă se zice că căsătoria se face în ceruri, dar divorțul e pe pămînt din păcate. De aceea este bine să prevedem, să anticipăm toate", a spus avocatul Vitalie Iordache.
Datele Serviciului Stării Civile arată că, de regulă, bărbații decid să-şi întemeieze o familie pe la vîrsta de 28 de ani, iar femeile la 26.
În acelaşi timp, durata medie a unei căsnicii este de pînă la șase ani. De obicei, vîrsta bărbaţilor care aleg să divorţeze este de 32 de ani, iar a femeilor - 30.
Sursa: publika.md