Piscina poate fi o adevărată oază de revigorare în zilele caniculare, dar și un pericol real pentru sănătate. Înotul într-un bazin, alături de alte persoane, te expune la o serie de boli infecțioase ale pielii, urechilor, ochilor, infecții respiratorii și boli diareice. Aceste afecțiuni pot fi transmise pe calea aeriană sau prin contact direct cu o apa infectată.
Clorurile folosite pentru igienizarea bazinelor publice, din păcate, nu sunt întotdeauna eficiente în distrugerea agenților patogeni. Excesul de clor din apa bazinelor și piscinelor este și el nociv, putând duce la apariția unor afecțiuni cutanate.
Dacă ești informat, atunci poți să previi apariția anumitor boli! Prin urmare, vă prezentăm mai jos cele mai răspândite infecții, de care să te ferești atunci când mergi la piscină.
1. Shigelloza (dizenteria bacilară) Această boală infecțioasă de origine bacteriană se poate contacta prin înghițirea apei contaminate. Majoritatea pacienților diagnosticați cu Shigelloza prezintă simptome în urma înotului în lacuri, piscine și bazine publice. Se manifestă prin febră, greață, vomă, crampe și diaree, reacții provocate de speciile bacteriene din familia Shigella.
2. E.coli este o bacterie contactată frecvent din apa piscinei, prin înghițire. Ea provoacă diaree de diverse grade. Un anumit tip de E.coli produce o toxină care atacă membrana intestinelor, producând colită hemoragică. Infecțiile tractului urinar pot fi produse tot de E.coli, iar gravitatea lor depinde strict de natura bacteriei ajunse în organism.
3. Leptospiroza este o boală răspandită, în special în aria zootehnică. Se manifestă prin febra, frisoane, icter, erupții cutanate și hemoragii la nivelul pielii și al mucoasei membranelor. Foarte multe cazuri de leptospiroză s-au înregistrat în randul persoanelor expuse suprafețelor mari de apă, precum râuri, izvoare, canale sau lacuri contaminate cu urina animalelor domestice. Bacteria supraviețuiește mult timp în apă, rezistă în fața clorurilor și se poate contacta ușor dintr-o piscină publică.
4. Giardia - o altă boală cu care te poți alege după o baie în piscină este Giardia, dacă inghiți din greșeala apa infectată. Aceasta nu se transmite pe cale sanguină, însă cauzează deseori diaree și dureri abdominale, precum și deshidratare. Se trateaza greu dacă mai există și alte afecțiuni medicale adiacente.
5. Hepatita A sau cea infecțioasa este asociată, de regulă, cu sistemele proaste de canalizare, iar sistemul de scurgere al apei din piscine poate deveni uneori problematic. Cauzele frecvente ale bolii implică ingerarea de apă și mancare contaminată, atingerea de mânere murdare sau scoici gătite insuficient. Șansele de a te alege cu această afecțiune cresc considerabil când piscina este foarte aglomerată.
6. Infecții gastrointestinale. Alți "vizitatori" nepoftiți în apa unui bazin de agrement sunt norovirușii, agenți patogeni care provoacă infecții gastrointestinale. Perioada de incubare este de aproximativ 2 zile înainte de debutul simptomelor, caracterizate prin voma severă, disconfort stomacal și diaree.
7. Criptosporioza. Microbul care produce această boală trăiește în materiile fecale umane și nu este distrus de clorurile piscinelor. În cazul în care apa este infectată și ajunge în dreptul gurii tale, șansele de îmbolnavire sunt foarte mari.
8. Acneea la clor – poate să apară la o persoană cu acnee vulgara și constă în agravarea leziunilor cutanate preexistente, din cauza acțiunii clorului folosit la dezinfectarea apei. Apare în special pe față, frunte dar și în alte zone ale corpului.
9. Ciuperca piciorului – apare pe talpă și spațiile dintre degetele piciorului. Principalul simptom este pruritul accentuat de căldură. Frecvent poate apărea suprainfecția bacteriana. De aceea este foarte important să evitați să stați desculți în preajma piscinelor sau la dușuri, nu împrumutați încaltaminte de la alte persoane, iar după plecarea de la ștrand foloșiti sprayuri antimicotice.
E vară, soare, timp pentru bronzat și scăldat! Intuim că nu poți să renunți la piscine. Însă pentru a evita pe cât posibil infectarea la un bazin public, este important să respecți următoarele măsuri de precauție împotriva îmbolnăvirii:
- Informează-te în prealabil de politica de igienă și de curațare a apei la piscina pentru care ai optat;
- Alege un bazin unde dușul este obligatoriu înainte de înot;
- Ține-ți gura bine închisă atunci cînd intri în apă;
- Folosește săpunuri antibacteriene după înot;
- Poartă șlapi pe uscat și ai grijă cu ce suprafețe intri în contact!
Vă urmăm odihnă plăcută și multă sănătate!
Sursa: healthy.kudika.ro, www.ele.ro