Momentul aparitiei primilor dinti ai bebelusului este considerat un punct foarte important in dezvoltarea sa. Amintirile cu primii dintisori iti raman intiparite in minte pentru totdeauna. Unii bebelusi nu au simptome si se trezesc cu dintii aparuti in timp ce pentru altii exista mult stres atat pentru ei cat si pentru tine, la fiecare moment in care mai apare un dinte.
Ca si adultii, fiecare bebelus suporta diferit durerea. Insa o stare de iritare si irascibilitate au cei mai multi dintre ei in preajma momentelor de aparitie a dintisorilor, scrie libertatea.ro.
Iata cele mai importante simptome care indica ca dintisorii sunt pe cale sa apara:
1. Iritabilitate: Pe masura ce dintisorii penetreaza gingia copilului, apare durerea, starea de iritare, copilul plange si este nervos.
2. Salivare: Intre varsta de trei si patru luni de viata a copilului, il vei vedea salivand mult mai mult decat inainte si decat este normal. Procesul cresterii dintilor stimuleaza aceasta salivare care difera de la bebelus la bebelus.
3. Tusea: Cresterea cantitatii de saliva poate cauza o tuse ocazionala bebelusului. Cat timp copilul nu are semne de raceala, gripa si nu are febra, nu aveti de ce va teme.
4. Iritatie a pielii in jurul barbiei: Daca bebelusul tau saliveaza mult, contactul constant cu saliva poate cauza iritatia pielii de la gura si barbie. Sterge periodic, cat mai des, gura copilului si barbia ca sa eviti aceste situatii sau chiar mici rani.
5. Muscaturi: Un copil caruia ii ies dintii va musca, suge si mesteca aproape orice ii iese in cale, din pricina mancarimii si iritatiei gingiilor. Presiunea pe care o simte atunci cand baga in gura un obiect tare ii mai elibereaza din durere temporar. Exista jucarii speciale pentru bebelusi pe care le pot roade ca sa le mai aline durerea si iritatia.
6. Isi freaca obrajii si isi trage urechea: Durerea din gingii se poate raspandi spre urechi si obraji in special atunci cand apar molarii. De aceea iti poti vedea copilul frecandu-si obrajii sau tragandu-se de urechi. Cu toate acestea, retine ca gestul de a se trage de ureche poate denota si o infectie a urechii, in special cand este insotit de febra.
7. Diareea: Multi parinti observa o activitate intestinala mai accelerata a copilului in perioada in care ii ies dintii. Un studiu recent realizat in Australia arata ca diareea este simptomul cel mai comun pentru aparitia dintilor. Cea mai probabila cauza a diareei este cantitatea mare de saliva produsa si inghitita de copil care inmoaie scaunul fecal. O diaree care are mai mult de 3 scaune pe zi trebuie anuntata la pediatru, poate avea alta cauza.
8. Febra scazuta: Febra este un alt simptom prezent la aparitia dintilor pe care medicii il asociaza cu ezitare acestui proces. De multe ori, apare febra scazuta inainte sa tasneasca un dinte. Daca apare febra mai mare, in jur de 39 grade Celsius sau daca temperatura ramane crescuta pentru 2 zile sau mai mult, vorbeste cu pediatrul. Cauza poate fi alta.
9. Somn agitat, tulburat: Vei vedea ca bebelusul se va trezi mai des noaptea atunci cand trebuie sa ii iasa dintii. Acest simptom este mai prezent atunci cand apar molarii.
10. Simptome similare cu o rinita (curge nasul, etc): Unii parinti gasesc ca bebelusii lor au simptome ca la o raceala atunci cand sunt pe cale sa apara dintisorii. Nasul curge, tusea este prezenta si multi medici considera ca principala cauza este faptul ca cel mic duce des mana la gura ca sa isi aline mancarimea si iritatia gingiei, deci duce si microbi in gura iar sansele imbolnavirilor cresc. Semnaleaza pediatrul daca simptomele dureaza mai mult de 3 zile si daca nu trec de la sine.
Sursa: Publika.md