Deseori tinerii părinți observă că pe pielea copiilor apar erupții. Erupțiile cutanate, în special în primii ani de viață ai micuțului este un indicator al stării interioare a organismului. Tocmai de aceea, dacă micuțul prezintă erupții cutanate, trebuie să înțelegem cât mai urgent care este cauza: alergiile alimentare, miliaria (alergie la căldură) sau bolile infecțioase. În această perioadă pielea micuțului reflectă problemele lui interne, de aceea trebuie nu doar să tratăm erupțiile, ci și să găsim cauza apariției acestora.
Primul tip de erupții cutanate este eritemul toxic. Acesta reprezintă o erupție maculo-eritematoasă, urticariformă pe fața sau corpul micuțului. De regulă, erupțiile dispar spontan în câteva zile după naștere. După dispariția erupțiilor, pielea de pe porțiunile afectate se poate descuama. Un efect cicatrizant o au băițele cu dentiță sau mușețel. Nu trebuie să vă speriați, aceste erupții reprezintă o reacție a organismului la noile condiții de viață. Atunci când micuțul începe să respire, toate organele sale începe să funcționeze în alt regim. Dar se întâmplă uneori ca un anumit organ să nu „pornească” din prima, ceea ce explică eritemul toxic.
Adesea micuții au erupții pe brațe și corp care reprezintă o simplă alergie la căldură, numită în medicină miliaria sau sudamină. Aceasta este o erupţie sub forma unor pete mici roşii sau bubițe cu lichid transparent. Motivul care conduce la apariția acestei boli este transpirația care se acumulează la nivelul glandelor sudoripare blocând canalele de eliminare. Prin urmare, erupția este un semn al faptului că micuțului îi este prea cald sau îl îmbrăcați prea gros. Pentru a evita apariția acesteia, oferiți copilului băi de aer. Eficiente sunt și băițele cu dentiță.
O manifestare mult mai neplăcută este pustuloza. Aceasta este o boală cutanată caracterizată prin prezența pe pielea copilului a unor pustule cu lichid purulent de culoare galbenă sau albă. De cele mai multe ori sunt afectați bebelușii în primul an de viață. Aceste erupții reprezintă un motiv de a merge la medic. Pustulele apar pe brațe, spate, gât, piept sau chiar scalp. Atunci când acestea se sparg, pe piele se formează niște cruste specifice. Agentul patogen este stafilococul, iar din pustula spartă, acesta se împrăștie pe piele. Dacă ați observat un astfel de coș purulent, ștergeți-l atent cu un tampon de viață înmuiată în alcool, iar apoi ungeți cu verde de briliant sau soluție de permanganat de 5%. Este mai bine ca micuțul să stea câteva zile „vopsit” decât ca infecția să se împrăștie pe piele. Nu uitați că nu trebuie să faceți baie copilului, pentru că virusul din pustule se poate propaga în apă, iar apoi ajunge pe toată pielea.
Erupțiile alergice
Particularitatea de bază a acestor erupții este că ele apar practic la câteva ore de la consumului produsului alergen. Dacă alăptați, urmăriți cu atenție reacțiile organismului micuțului la fiecare nou produs pe care îl introduceți în alimentație, în special în momentul începerii diversificării. Dacă observați erupții pe fața copilului, care se extinde treptat pe corp, excludeți produsul din alimentație. În câteva zile, această reacție dispare spontan. Dacă micuțul simte disconfort din cauza pruritului sau a usturimii în zona erupției, aplicați comprese reci.
Reacțiile alergice, din păcate, sunt foarte frecvente în prezent, ele pot fi provocate de medicamente, vaccinuri, produse alimentare sau diverse compuși chimici. Acestea sunt asemănătoare, de regulă, cu arsura de urzici. Erupțiile pe corpul copilului pot lua și forma unor noduli. În ultimul timp destul de frecvent se întâlnesc și reacțiile alergice severe, de aceea dacă micuțul dumneavoastră este predispus la alergii, trebuie să aveți o grijă deosebită.
Erupțiile cu caracter infecțios
Deseori erupțiile pe corpul sau fața copiilor pot fi cauzate de boli infecțioase.
Scarlatina. Erupţia de braţele şi trunchiul copilului este difuză, punctată de mici bubiţe roşii, aspre la pipăit. Aceasta poate apărea şi în zonele subraţului, inghinală, pe abdomen sau coate. Deseori părinţii o depistează la debutul bolii, fiind însoţită de semnele caracteristice ale bolii: vomă, temperatură, dureri în gât. La examinarea gâtului se pot observa amigdalele mărite de culoare roşie-aprins.
Tratamentul presupune administrarea antibioticelor. Această boală este deosebit de periculoasă din cauza complicaţiilor, de aceea cura de tratament trebuie urmată până la sfârşit, chiar dacă erupţiile au dispărut.
Rujeola. Erupția cutanată pe fața copilului, care apoi se distribuie pe tot corpul, are un aspect caracteristic: este foarte aprinsă şi proeminentă. La început, erupţia apare doar pe faţă, după urechi, apoi se extinde pe braţe şi pe întregul corp. Deseori aceste erupţii sunt însoţite de febră, tuse, fotofobie, guturai. Oricât ar părea de ciudat, însă odată cu apariţia bubiţelor copilul începe să se simtă mai bine, temperatura se reduce treptat. După dispariţia bubiţelor, pielea rămâne pigmentată, dar foarte curând pigmentarea dispare. Rujeola este periculoasă din cauza complicaţiilor, de aceea copilului trebuie să i se administreze sistematic medicamente, să consume multă apă, să fie ţinut într-o cameră bine aerisită, protejată de razele directe ale soarelui.
Varicela. Erupția cutanată pe corpul copilului ia forma unor bubiţe cu lichid pe care părinţii le recunosc imediat. Pustulele sunt destul de mici, pline cu lichid transparent. Ele apar pe toată suprafaţa corpului, iar cu timpul numărul lor creşte. Bubiţele tot apar pe parcursul a 5 zile, apoi se sparg, formând o crustă. Sarcina de bază a părinţilor este să nu permită infectarea acestora. Erupţiile trebuie imediat prelucrate cu verde de briliant sau cu soluţie de permanganat de 5% de până la 12 ori pe zi, până la uscarea şi cicatrizarea totală a pojghiţelor. Imunitatea la această boală se păstrează pe parcursul întregii vieţi.
Rubeola. Erupțiile cutanate pe braţele şi corpului copilului se menţin până la 20 de zile. Este o boală relativ uşoară, însoţită de temperatură nu prea înaltă, roşu în gât, inflamarea nodulilor limfatici. Tratamentul prescris de medic trebuie urmat integral chiar dacă bubiţele au dispărut.