Dacă vă plac checurile fine şi puțin acrișoare, această rețetă este perfectă pentru dumneavoastră! Aluatul fărâmicios și umplutura delicioasă de lămâie reprezintă o combinație ideală pentru o seară în familie.
MOD DE PREPARARE
1. Amestecați uleiul cu jumătate din făina cernută.
2. Adăugați smântâna și zahărul. Amestecați bine. Adăugați făina rămasă și frământați aluatul cu mâinile, până încorporează toată făina. Aluatul trebuie să iasă omogen, ca orice aluat sfărâmicios, dar mult mai gustos! Înveliți aluatul obținut cu o peliculă și lăsați-l să se odihnească în frigider pentru cel puțin o jumătate de oră.
3. Întindeți cu atenție aluatul răcit. Aranjați aluatul în forma de copt, ridicând marginile.
4. Aşterneţi peste aluat o bucată de hârtie de pergament, turnați deasupra o greutate (în acest caz am folosit năut). Coaceți 15 minute la temperatura de 180 de grade, apoi îndepărtați boabele și coaceți încă 15 minute până se rumenește frumos.
5. Între timp pregătiți umplutura de lămâie. Dați prin răzătoare coaja de lămâie.
6. Tăiați lămâile în jumătate, stoarceți sucul. Aveți nevoie de aproximativ 150 g. Turnați într-o cratiță puțină apă, adăugați 1 linguriță de zahăr vanilat, coaja și sucul de lămâie. Încălziți vreo 10 minute.
7. Separat, bateți într-un bol ouăle cu zahărul.
8. Turnați compoziția obținută peste sucul de lămâie și lăsați să înceapă a fierbe (până apar bule de aer).
9. Scoateți din cuptor blatul și răciți-l.
10. Luați de pe foc crema de lămâie și adăugați untul moale. Bateți până când compoziția se îngroașă. Răciți umplutura și amestecați-o cu gelatina dizolvată în apă rece, apoi turnați în formă și dați la rece.
11. Decorați la dorință. Tarta cu gust neobișnuit și umplutură de lămâie fină este gata!