Salatele fac parte din categoria gustărilor reci, iar „salata fierbinte” este un nonsens. Însă există un compromis – salatele calde – o îmbinare de legume proaspete și alte ingrediente prăjite sau coapte. Este o variantă perfectă pentru meniul de toamnă, atunci când nu mai există necesitatea de a răci bucatele înainte de servire.
MOD DE PREPARARE
1. Curățați ficatul, tăiați fiecare bucățică în două părți. Verificați dacă nu există porțiuni verzui (aceasta înseamnă că pe ficat a nimerit bilă, iar aceste bucățele trebuie tăiate și aruncate: ele sunt amare, iar o mică bucățică poate strica toată mâncarea).
2. Încălziți într-o tigaie adâncă un amestec de unt și ulei de măsline, adăugați chimenul și ficatul. Acoperiți cu o folie boțită și prăjiți aproximativ câte 3 minute pe fiecare parte. Luați de pe foc și lăsați să coacă. Aveți grijă să nu ardeți ficatul!
3. Curățați perele și tăiați-le felii cu grosimea de 2 cm. Într-o tigaie curată încălziți unt cu zahăr și sare și prăjiți perele și stafidele până se rumenesc. Puneți-le pe o farfurie.
4. Aranjați mixul de salată în platouri. Puneți alături ficatul și perele cu stafide. În tigaia unde ați prăjit ficatul turnați sucul de portocală, sărați, aduceți la fierbere, adăugați puțin ulei de măsline, amestecați și stropiți salata.
Serviți imediat.