Acest fel de bucate este unul foarte rafinat, de aceea la pregătirea lui trebuie folosite doar produse proaspete şi de calitate înaltă. Somonul trebuie să fie proaspăt sărat; ţelina nu trebuie să fie ofilită, ci tare şi crocantă; morcovul trebuie să fie dulce, de preferat tânără. Chiar şi uleiul de măsline trebuie să fie de calitate înaltă, iar piperul trebuie măcinat nemijlocit înainte de presărare.
MOD DE PREPARARE
1. Îndepărtăm pielea de pe fileul de somon, precum şi toate oasele. Carnea curăţată o tăiem cubuleţe cu latura de cel mult 5 mm. Punem peştele în bolul în care vom pregăti salata.
2. Trecem la tulpinile de ţelină. Îndepărtăm stratul superior mai tare, cu ajutorul unui curăţitor de legume sau al unui cuţit. Tăiem miezul moale la fel ca peştele, adăugăm cubuleţele de ţelină în bol.
3. Curăţăm morcovul şi îl tăiem roţi subţiri pe diagonală, sub un unghi nu prea mare. Cu cât mai subţire tăiem morcovul, cu atât mai bine. Punem în bol.
4. Condimentăm cu piper şi, la dorinţă, cu sare. Stropim salata cu ulei şi suc de lămâie proaspăt stors (după gust).
5. Amestecăm cu atenţie salata, o aranjăm pe farfuriile de servit şi stropim încă o dată fiecare porţie cu ulei de măsline.