Există atât de multe reţete de icre din vinete! Şi picante, şi dulci, şi cu adăugarea diferitor legume, fructe şi pomuşoare, sub formă de bucăţele sau pasate, din vinete coapte, prăjite, înăbuşite şi chiar fierte! Într-un cuvânt, sunt atât de multe reţete încât este greu să rezişti şi să nu le încerci măcar o dată. Aşadar, să experimentăm!
MOD DE PREPARARE
1. Spălaţi şi puneţi pe tava de copt, unsă în prealabil cu ulei, vinetele, roşiile şi ardeiul gras. Săraţi puţin şi stropiţi cu 2-3 linguri de ulei. Daţi la cuptorul încălzit până la temperatura de 190 °С. După 20 de minute scoateţi roşiile şi ardeiul, iar vinetele lăsaţi-le pentru încă 15 minute. Puneţi ardeiul într-un bol nu prea mare şi acoperiţi cu peliculă alimentară. După 5 minute îndepărtaţi pieliţa, tăiaţi-l în jumătate şi îndepărtaţi cotorul. Curăţaţi roşiile.
2. Scoateţi din cuptor vinetele gata, tăiaţi-le în jumătate şi, cu ajutorul unei linguri, scoateţi miezul.
3. Tăiaţi mărunt roşiile şi ardeiul, puneţi într-un bol. Pasaţi sau tocaţi mărunt miezul vinetelor şi adăugaţi-le în acelaşi bol.
4. Curăţaţi şi tăiaţi mărunt ceapa şi usturoiul. Spălaţi şi mărunţiţi ardeiul iute, îndepărtând seminţele. Spălaţi frunzele de coriandru, uscaţi-le şi tocaţi-le mărunt.
5. Adăugaţi, în bolul cu legume, ceapa, usturoiul şi coriandrul. Condimentaţi cu sare (preferabil grunjoasă) şi piper. Amestecaţi.
6. Turnaţi peste compoziţia de vinete uleiul rămas. Amestecaţi încă o dată şi daţi la frigider pentru minimum 1-1,5 ore. Icrele de vinete pot servite ca gustare, ca garnitură rece la carne sau peşte. Într-un vas bine închis, icrele se pot păstra la frigider câteva săptămâni.