Punctul forte al salatei grecești este brânza feta. Deseori bucătarii europeni o înlocuiesc cu brânză, însă gustul ei sărat și pronunțat poate acoperi gustul fin al măslinelor, legumelor proaspete și al uleiului de măsline. Tocmai de aceea astăzi vom găti salată grecească după rețeta originală.
MOD DE PREPARARE
1. Spălăm și uscăm legumele. Curățăm castraveții, îi tăiem în jumătate, apoi transversal în bucăți destul de mari: vom obține jumătăți de cerc. Îi punem într-un bol larg și adânc.
2. Tăiem și roșiile bucăți mari, le adăugăm la castraveți și amestecăm, turnând câte puțin ulei de măsline. Gospodinele din Grecia preferă să amestece salata cu mâinile.
3. Ardeiul gras, obligatoriu de culoare verde, îl curățăm de cotor și semințe, apoi îl tăiem cubulețe mari. Le punem în bol și mai amestecăm o dată.
4. Curățăm ceapa roșie și o tăiem feliuțe subțiri, apoi desfacem foile ce ceapă. Adăugăm în salată, amestecăm.
5. Pentru salată sunt mai potrivite măslinele fără sâmburi. Dacă aveți măsline cu sâmburi, îndepărtați-i, presând fiecare măslină cu latul cuțitului. Adăugăm măslinele în salată.
6. Tăiem feliuțe brânza feta, cu ajutorul unui cuțit ascuți, clătit cu apă caldă. Grosimea feliuțelor trebuie să fie de aproximativ 1 cm.
7. Amestecăm salata ultima dată, fără brânză, și o punem pe farfurii. Adăugăm la fiecare porție două felii de brânză feta, apoi stropim cu ulei de măsline.
8. Sărăm puțin salata și o presărăm cu oregano uscat. O puteți stropi încă o dată cu ulei, adăuga oțet de vin, însă salata trebuie servită imediat, până legumele nu încep să lase zeamă și să își piardă aspectul. Poftă mare!