Ștrudel cu vișină

Ștrudel cu vișină

-
//
04.07.2016

Ștrudelul este un desert austriac sub formă de ruladă, preparat din aluat întins cu diverse umpluturi. Dacă vă plac ștrudelurile, baclavaua, banița, trebuie să învățați neapărat cum se pregătește aluatul întins. Acesta și-a primit denumirea de la modalitatea de formare: aluatul este întins cu sucitorul, apoi cu mâinile până devine semitransparent. Grosimea aluatului depinde de temperatura apei – cu cât mai rece este apa, cu atât mai subțire este aluatul, dar cu atât mai mult trebuie lăsat să se odihnească după frământat.

Ștrudel cu vișină

MOD DE PREPARARE

Ștrudel cu vișină

1. Cerneți făina cu sarea pe suprafața de lucru. Faceți o adâncitură în centru și turnați uleiul. Treptat, în 3-4 reprize, adăugați apa. Lucrând cu vârfurile degetelor sau o furculiță, amestecați făina cu lichidul până obțineți un aluat moale. Frământați, lovindu-l ocazional de masă, până nu se mai lipește de suprafața acesteia și devine elastic și neted. Faceți o bilă din aluat, ungeți cu ulei, înveliți în peliculă alimentară și lăsați să se odinească cel puțin 30 de minute.

Ștrudel cu vișină

2. Așterneți pe masă un cearșaf sau o față de masă veche, de preferat cu model jacquard, pentru a aprecia mai ușor gradul de transparență a aluatului. Presărați puțină făină pe țesătură, puneți bila de aluat în mijlocul mesei și întindeți cu ajutorul sucitorului până obțineți o turtă cu diametrul de 25 cm.

Ștrudel cu vișină

3. Începeți să întindeți aluatul cu degetele, dinspre centru pe diametru.

Ștrudel cu vișină

4. Când centrul aluatului este întins bine, puneți turta pe masă și începeți să întindeți aluatul din centru spre margini. Întindeți porțiune cu porțiune, mișcându-vă în jurul mesei. Treptat, aluatul devine atât de subțire încât se vede desenul de pe stofă, iar marginile atârnă de pe masă. Tăiați marginile mai groase cu un foarfece. Sfat: întindeți aluatul cât mai repede, pentru ca acesta să nu se usuce și să devină fărâmicios.

Ștrudel cu vișină

5. Ungeți aluatul cu unt topit. Amestecați pesmeții, zahărul și migdalele mărunțite, presărați uniform. Puneți vișina.

Ștrudel cu vișină

5. Formați o ruladă și fixați bine marginile. Apoi puneți ștrudelul în formă, cu îmbinările în jos, și ungeți cu ou bătut. Coaceți la temperatura de 180 °С timp de 40 de minute.

Ștrudel cu vișină

Sursa