Putem enumera la nesfârșit proprietățile uleiurilor: conțin vitamine, acizi grași  nesaturați, foarte necesari viitoarelor mame. Ce tipuri de uleiuri trebuie introduse în alimentația gravidei?

Uleiurile în alimentația gravidei

Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul obișnuit pentru toți are proprietăți efective, în special cel nerafinat și obținut prin presare la rece. Uleiul conține vitaminele A, E, D, F în cantitatea necesară pentru menținerea sănătății vaselor, ceea ce este foarte important în timpul sarcinii. Având calitatea de laxativ ușor, e eficient în cazul constipațiilor. Uleiul rafinat nu păstrează calitățile inițiale și poate conține urme de substanțe folosite la rafinare. Ulei de floarea-soarelui nu se folosește pentru prăjit – în procesul de încălzire se formează substanțe cancerigene.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline  presat la rece nu este ieftin, dar este foarte folositor pentru organismul viitoarei mame: pe lângă alte calități, conține vitamina E, având proprietăți imunomodulatoare și antioxidante. Folosindu-l regulat, gravida își va asigura o piele moale și netedă, un tranzit bun și vase sănătoase. Se vehiculează cu ideea că uleiul facilitează nașterea: țesutul uterului, fiind alimentat în cantități suficiente cu vitamina E, devine mult mai elastic și se dilată mai ușor.  

Uleiurile în alimentația gravidei

Uleiul de in

Este prețios pentru gravide – în afară de vitaminele A, E, F, conține acizi grași nasaturați Omega-3 și Omega -6, care sunt necesari atât pentru mamă, cât și pentru copil: acizii linoleic (Omega-3) și linolenic (omega-6) sunt necesari pentru dezvoltarea creierului fătului. Nu se folosește la prăjit, însă se adăugă în terci și salate sau poate fi băut, câte o lingură, dimineața și seara.

Uleiul de susan

Ca și celelalte uleiuri folositoare, trebuie să fie presat la rece și nu se folosește la prăjit. Înainte de utilizare, femeia însărcinată trebuie să ceară sfatul unui medic, pentru că uleiul de susan are unele contraindicații. Compoziția uleiului este foarte bogată: conține vitaminele E, B6, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc, Omega-6. Se știe că în India este folosit pentru procedurile de masaj la copii.  Acest complex de vitamine este extraordinar de util, dacă nu se depășește norma de o linguriță. 

Uleiurile în alimentația gravidei

Uleiul de chimen

Uleiul de chimen negru nu se recomandă în timpul sarcinii: poate provoca avort spontan, căci este un puternic imunomodulator. În schimb, în timpul alăptării stimulează producerea laptelui: e suficient să se ia 1-2 lingurițe de ulei în zi.

Pe lângă uleiurile enumerate, există și alte tipuri de uleiuri – de porumb, de muștar, de semințe de dovleac, rapiță etc. Înainte de a folosi produse neobișnuite, consultați-vă mai întâi cu medicul dumneavoastră  și nu depășiți norma zilnică de  1-2 lingurițe. Folosit corect, uleiul este o sursă de fortificare și de asigurare cu vitamine a viitoarei mămici și a micuțului. 

Sursa