Sarcina este însoțită de numeroase dificultăți: dificultăți de digestie, tensiune arterială și tulburări frecvente de somn. Viitoarea mămică trebuie să lupte însă cu astfel de manifestări și să se bucure pe deplin de sarcină, pregătindu-se pentru naștere.

Tulburările de somn în timpul sarcinii

Motivele tulburărilor de somn în timpul sarcinii

Cauzele tulburărilor de somn sunt numeroase și depind de termenul sarcinii propriu-zise. Ciclul de somn normal este considerat somnul profund între orele 23.00 până la 7.00 dimineața. Dacă există careva tulburări de somn în acest interval, gravida doarme superficial, se trezește frecvent, atunci se consideră că suferă de insomnie.

• Primul trimestru

De obicei, primele trei luni de sarcină sunt însoțite de somnolență deoarece corpul se adaptează noului statut. Dar dacă adormiți greu, cel mai probabil "vinovate" de acest fapt sunt emoțiile de bucurie sau grijă față de copil.

• Al doilea trimestru

Și din nou emoțiile sunt de vină pentru toate coșmarurile și nopțile nedormite. Multe femei gravide au un somn superficial din cauza schimbărilor hormonale și așteptării marelui eveniment. Femeia poate să își facă griji înainte de următorul  USG următor sau poate auzi despre unele experiențe neplăcute ale unei nașteri dificile. În mod normal, burta nu este atât de mare încât să deranjeze în timpul somnului.

• Al treilea trimestru

La 6 sau 7 luni, cauzele tulburărilor de somn sunt fiziologice. Burta devine mai mare, dormitul pe spate devine dificil etc. Fătul apasă vezica urinară și plămânii, de aceea gravida are nevoie să meargă des la toaletă iar uneori îi vine greu să respire. Multe femei se plâng, de asemenea, de transpirație excesivă. Un alt motiv al tulburărilor de somn ar fi că fătul deseori nu doarme noaptea și lovește active burtica mamei.

Tulburările de somn în timpul sarcinii

Cum femeile gravide pot face față tulburărilor de somn?

Există mai multe moduri de uita de nopțile nedormite "învățând" din nou să dormi. Ar fi mai bine ca aceste metode să fie combinate.

1. Încercați să mergeți la culcare nu mai târziu de ora 23.00, sau chiar mai bine la ora 22.00. Perioada recomandată de somn este nu mai puțin de 9 ore, în caz contrar, toată ziua va fi somnolentă.

2. Aveți nevoie de puțin somn și în timpul zilei, puteți sta pur și simplu întinsă pentru o jumătate de oră. Totuși evitați să dormiți mult în timpul zilei deoarece noaptea, organismul deja odihnit, va refuza să meargă la culcare.

3. Nu bea foarte mult pe timp de noapte, în caz contrar nevoia de a urina vă va "trezi" toată noaptea.

4. Purtați îmbrăcăminte din materiale naturale și de sezon. Este mai bine să vă îmbrăcați ușor dar să vă înveliți cu o pătură călduroasă.

5. Nu mânca prea mult înainte de a merge la culcare, în caz contrar, ceea ce ați mâncat împreună cu copilul vor crea o presiune prea mare asupra stomacului.  Cel mai des acest fapt crează dificultăți în respirație.

6. Asigurați-vă că faceți suficiente exerciții fizice:yoga, pilates, înot în grupuri speciale. Acest lucru este, în primul rând, vă va obosi înainte de somn, și veți dormi profund, pe de altă parte, normalizeaza tensiunea arterială și întăresc muschii. Exercițiile trebuie făcute în prima jumătatea a zilei.

7. Alintați-vă prin aromaterapie. Tratamentul cu aromoterapie pentru femeile gravide devine din ce în ce mai popular. Acesta ajută la reducerea stresului și a face față gânduri rele, dar în același timp elimină tulburările de somn și coșmarurile. Încearcă să te convingi că tu și copilașul sunteți bine, discută cu el, fii convinsă că nașterea va decurge ușor și fără probleme. Uleiuri esențiale vor ajuta la normalizarea tensiunii, la activitatea inimii, elimină durerea.

8. Asigurați-vă că locul de dormit este cât mai confortabil: o pernă și o saltea confortabilă care acceptă saltea și, desigur, tăticul alături. Dormiți pe o parte, dar nu pe partea inimii

9. Înainte de a merge la culcare, faceți un duș călduț care relaxeaza muschii.

Tulburările de somn în timpul sarcinii

O sarcină ușoară!

Sursa