Atunci când o femeie naşte un copil, acest lucru este cu adevărat un moment fericit. În interior crește un mic miracol și totul în jur se schimbă. Lumea de parcă înfloreşte. Cu toate acestea, în aceste zile binecuvântate femeia s-ar putea confrunta cu unele probleme. Una dintre ele – călătoria la distanțe lungi cu transportul public.
Care e motivul plângerilor ce vin din partea viitoarelor mămici ce folosesc transportul public: troleibuze, autobuze și microbuze? Pot fi atribuite următoarele plângeri în timpul sarcinii: problemele de sănătate, contactul cu persoanele bolnave, riscul traumelor și atitudinea celor din jur.
Problemele de sănătate
Cele mai frecvente afecţiuni cu care se confruntă femeile gravide în transportul public includ: amețeli, leșin, greaţă şi rău de mişcare, dureri de cap.
Amețeala și leșinul
Motivele pentru apariția lor poate deveni toxemia gravidă și anemia, dar de multe ori amețelile apar din cauza schimbărilor hormonale din organism, datorită cărora există şi schimbări ale tensiunii arteriale.
Leșinul, de obicei, nu apare imediat. Acesta este precedat de amețeli, slăbiciune, greață, pierderea cunoștinței, dereglări de auz, conștiință neclară. O astfel de stare este cunoscută pentru mulți. Este bine să învăţaţi a vă controla aceste probleme, încă de la primele simptome, ca să nu ajungeţi la etapa de leșin, atunci când fiind însărcinată nu mai puteţi să vă controlaţi sau să vă ajutaţi.
Ce trebuie să faceți. La primul semn de amețeală trebuie să ieşiţi din transport la aer curat, dar nici într-un caz să nu mergeţi mai departe. Pe stradă, vă puteți bate pe obraji sau puteţi cere ajutorul de la trecatori. Îmbrăcămintea strâmtă trebuie descheiată pentru a ușura respirația.
În transport trebuie să vă aşezaţi, gulerul să-l descheiaţi, rugaţi să deschidă o fereastră, dacă este posibil. Ar trebui să respiraţi cît mai profund posibil, cel mai bine - să vă întindeţi. Se recomandă să aveţi cu sine amoniac, mai ales dacă se repetă recvent amețelile.
Ameţelile și greața
Îmbâcseală în transportul public, mișcările bruște în timpul călătoriei ar putea provoca rău de mișcare și greață. Deosebit de sensibile la aceasta sunt femeile, în primul trimestru de sarcină, care suferă de intoxicaţii.
Răul de mișcare se manifestă printr-o stare precară de sănătate, amețeli, letargie, sensibilitate la mirosuri, somnolență și greață.
Ce trebuie să faceți. Funcționează bine în astfel de cazuri bomboanele cu mentă rece. Le puteți purta în poșetă pentru orice eventualitate. Ar trebui să aveţi, de asemenea, în posesie o sacoşă goală. Nu se recomandă mesele copioase înainte de o călătorie programată, dar, de asemenea, cu stomacul gol, nu puteţi ieși din casă. Ambele pot provoca rău de mișcare. Se recomandă să se bea o ceașcă de ceai slab de ghimbir sau decoct destul de slab de muşeţel, lămîie şi mentă, înainte de a părăsi casa. În timpul călătoriei trebuie să priviţi în față, nu vă uitaţi prin geamul lateral și nu citiţi. E bine să închideţi ochii și să vă lăsaţi pe spate pe spătarul scaunului. Ar fi bine să vă sustrageţi în timpul călătoriei în sesiuni de autoformare, să ascultaţi muzică sau cărți audio.
Femeile însărcinate de multe ori au reacții puternice la mirosuri: cosmetice, benzină, tutun, care sunt capabile de a provoca un val de greață. În timpul călătoriei se pot întâlni cu această problemă. Pentru a evita această nenorocire, medicii recomandă să poarte o batistă îmbibată în aroma sa preferată (de exemplu, apă de toaletă sau într-un ulei aromatic). Uleiurile de lămîie sunt bine recomandate. Ele au o aromă plăcută și sunt eficiente în lupta cu greața. De asemenea, potrivite în aceste scopuri sunt şi altele ca cele de eucalipt, portocală și mentă.
În cazul în care mirosurile puternice cauzează greață, cel mai bine este de a părăsi transportul şi de a ieşi la aer curat, iar mai apoi de a continua călătoria.
Durerile de cap
Zgomotul și căldura din timpul călătoriei ar putea da naștere la dureri de cap.
Ce trebuie să faceți. Ar trebui să scoateţi tot ce aveţi pus pe cap și să masaţi capul în locul unde se simte cea mai mare durere. Masaţi cu grijă în mișcări circulare.
Riscul contactului cu persoanele bolnave
În timpul unei călătorii în transportul public, femeile însărcinate vrând-nevrând intră în contact cu o mulțime de străini. Există riscul de transmitere a bolilor virale (SARS, gripa, etc), care este deosebit de ridicat în timpul epidemiilor.
Ce trebuie să faceți. Înainte de a ieși din casă se recomandă să folosiţi unguent (oxolină), care împiedică pătrunderea viruşilor în organism. În timpul epidemiilor nu ar trebui să vă fie ruşine să purtaţi mască. De asemenea, medicii vă sfătuie să luaţi suplimente de vitamine și să adăugaţi o cantitate mică de usturoi şi ceapă.
Traumatismele
Una dintre cele mai grave pericole cu care se poate confrunta o femeie gravidă în transportul public, sunt leziunile. Le puteți obține în timpul virajelor, agitației, opririi bruște, etc.
Ce trebuie să faceți. Încercați să evitați călătoriile în orele "de vârf", atunci când e aglomeraţie în transportul public. Nu vă urcaţi într-un autobuz plin de oameni, este mai bine să-l așteptaţi pe următorul. Atunci când pasagerii se urcă nu trebuie să vă grăbiţi spre intrare: cineva poate abia să se pregătească să iasă şi atunci vă înghesuie cu coatele. Încercaţi să vă așezaţi. Dacă cineva se oferă să vă dea locul - nu renunțaţi. Nu ar trebui să fiţi timidă, cereţi eliberarea unui loc, sănătatea copilului nenăscut ar trebui să fie modestia cea mai naturală. Șezutul piciorului peste picior nu ese recomandat de medici, acesta poate duce la limitarea accesului de oxigen la copil. Nu este nevoie să întindeţi picioarele în trecere, în acest caz puteţi deranja alţi pasageri. Dacă mergeţi în picioare, nu ridicaţi mîinile prea sus, este mai bine să nu staţi în trecere, ci într-un colț și țineți-vă de mânerele de la nivelul pieptului. Nu vă grăbiţi la ieșire, de obicei, şoferii controlează dacă toţi au coborît și mai așteaptă.
Atitudinea celor din jur
Adesea, femeile însărcinate se plâng de atitudinea nepoliticoasă a celor din jor în transportul public. Li se refuză ajutorul, le ignoră, nu le oferă locul și, uneori, chiar sunt nepoliticoşi.
Ce e de făcut în cazul în care în transportul public nu vor să cedeze locul, chiar și atunci când burtica este deja destul de vizibilă? Mai întâi de toate, trebuie să încetaţi a mai fi timide. Nu este necesar să transformaţi gândurile în cap, să vă supăraţi și să fiţi nervoasă. Nu ajută aceasta la nimic. Gîndurile dvs nimeni nu știe cum să le citească. Este posibil ca ei, pur și simplu nu observă că alături, în picioare, stă o femeie gravidă. Politicos, dar cereţi cu fermitate să vă cedeze. Poate unul nu, al doilea, al treilea ... Dar cineva, acolo, o să vă cedeze. Puteți cere ajutorul conductorului, dacă este în salon. În vînzare sunt maiouri, tricouri cu sloganuri amuzante: "Sunt însărcinată", "un copil în interior." Aceasta este o opțiune bună pentru vară.
Uneori, există situații foarte neplăcute în cazul în care cereţi să vi de dea locul, vi se răspunde cu sarcasm, primiţi comentarii urâte și chiar insultătoare. Mai mult decât atât, cel mai adesea se comportă astfel femeile, indiferent de vârstă. Cum să treceţi printr-o astfel de situație? Respirați adânc, întoarceţi spatele și nu intraţi în ceartă. Politețea lăsați-o să rămână în conștiința mitocanilor, starea de sănătate a unui copil este mult mai importantă pentru dvs. Puteți învăţa chiar o lecție dintr-o astfel de comunicare: cum nu ar trebui educat copilul nenăscut. Este în puterea noastră să învăţăm pe fiul sau pe fiica noastră să cedeze locul în autobuz, să se comporte politicos și să nu fie nepoliticos cu alţii.
Oamenii buni și de ajutor în jur sunt destul de mulţi, ei se găsesc chiar și în orele de vârf în transportul public. Foarte adesea, mult depinde şi de starea de spirit a femeii însărcinate în sine. În cazul în care o femeie emană încredere că i se va ceda locul, calm, politicos și prietenos, ca raspuns va atrage la sine emoţii pozitive, oameni buni și de ajutor.