Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei

-
//
18.09.2014

Este practic imposibil de evitat virozele și virușii pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Fiecare viitoare mămică conștientizează acest lucru, însă, chiar de la primele semne de boală începe să-și facă griji pentru sănătatea copilașului ei. Pe de o parte, acest lucru este corect – nu poți avea o atitudine neglijentă față de sănătate în această perioadă responsabilă. Pe de altă parte, nu trebuie să vă alarmați ci să mergeți la doctor. Noi, asta am și făcut – ne-am interesat despre cum tratăm virozele și ce greșeli evităm să le facem. Întrebările le-am adresat medicului terapeut din cadrul clinicii ”Galaxia”, Svetlana Tampei.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei

Svetlana Tampei


medicul terapeut 
din cadrul clinicii ”Galaxia”

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Svetlana, poate oare o răceală să aibă impact asupra sarcinii și asupra stării fătului?

- Pentru început, vreau să fac câteva concretizări – răceala este rezultatul unei hipotermii, însă, în cazul persoanelor sănătoase, aceasta este o situație foarte rar întâlnită. Pentru ca organismul să sufere hipotermie trebuie ca un om nepregătit să se scalde iarna în lac sau să cadă în fântână și să înghețe. În acest caz, într-adevăr, pe fonul căderii imunitare bruște are loc activizarea bacteriilor patogene care generează diferite boli. Însă, în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, purtători de bacterii patogene, răceala poate surveni și după o suprarăcire nesemnificativă a organismului. În majoritatea cazurilor, guturaiul, strănutul și tusea survin în condițiile unui organism absolut sănătos - în acest caz nu este vorba despre răceală ci despre o viroză pentru că virozele se transmit prin aer. Dacă o femeie însărcinată se află într-un colectiv unde toți strănută, ea trebuie să fie conștientă de faptul că riscul de a se infecta este mare. Există viruși care sunt contagioși aproape 100 % și care infectează fiecare organism în care pătrund. Problema se pune cum va decurge boala – într-o formă ușoară sau complicată. Acest lucru depinde de imunitatea persoanei infectate.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Atunci, voi parafraza întrebarea, poate oare o infecție virală să influențeze sarcina și fătul?

- Dacă e să vorbim despre pericolele pentru făt, majoritatea infecțiilor virale respiratorii, de exemplu, adenovirus, parainfluenza, rinovirus, enterovirus, și altele, de regulă, nu sunt periculoase, ele trec de la sine fără tratament. Există, desigur, și un grup de infecții care pot da complicații pentru dezvoltarea fătului. Vorbim despre gripă, infecții herpetice, cum ar fi virusul Epstein - Barr (mononucleoza), citomegalovirus, vorbim despre invaziile parazitare cum ar fi toxoplasmoza.

Urmările pot fi cele mai dramatice, de aceea, afecțiunea nicidecum nu trebuie lăsată fără atenție.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei În timpul sarcinii, femeia este foarte vulnerabilă în fața infecțiilor?

- Există informații banale publicate pe multe resurse on-line precum că imunitatea femeii scade în timpul sarcinii. Evident, acest fapt este explicabil pentru că organismul viitoarei mămici trece prin reorganizări colosale, însă nu totul este chiar atât de categoric. Voi spune că examinarea femeilor gravide, de-a lungul anilor, demonstrează contrariul. Nu s-a observat o tendință sporită a femeilor gravide la dezvoltarea de boli infecțioase și inflamatorii. Dimpotrivă, există suficiente cazuri când bolile cronice, inclusiv, în sfera genitală, sunt anihilate odată ce survine sarcina. În mediul academic, deja de mai mulți ani, savanții lucrează asupra ”paradoxul imunologic” al gravidelor, sunt aduse dovezi că în această perioadă are loc o intensificare a imunității nespecifice și doar unele diminuări specifice. Organismul unei femei însărcinate caută un echilibru imunitar permanent, pentru că el trebuie să lucreze pentru sine și pentru copilaș. Altceva sunt afecțiunile autoimune, care, pe fundalul sarcinii, dimpotrivă, se pot acutiza.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Pentru a întări imunitatea gravidei, de multe ori i se prescriu vitamine sau i se recomandă să sporească doza pe care, deja, și-o administrează. Pe cât de corectă este această practică?

- Peste tot auzim doar despre avantajele vitaminelor și despre indispensabilitatea acestora, însă, eu îmi voi exprima propria opinie. Vitaminele nu sunt atât de inofensive precum își imaginează unii, vitaminele artificiale produse farmacologic în capsule nu sunt același lucru cu vitaminele naturale. Vitaminele sunt recomandate doar atunci când este necesitate. Să zicem, persoana face un tratament cu antibiotice și pe fundalul administrării acestora, are loc o diminuare a capacității organismului de asimilare a vitaminelor, întrucât, unele medicamente au acțiuni antagoniste asupra vitamine. În acest caz, noi trebuie să suplinim tratamentul cu vitamine. Dacă, să zicem, viitoarea mămică suferă de anemie, există un deficit demonstrat de vitamine în organism, evident, ar fi corect să suplinim acest deficit. Dacă, însă, mama prezintă indicatori normali în sânge, duce un mod de viață sănătos, nu are plângeri, în acest caz, ea nu trebuie să-și administreze vitamine doar pentru că este însărcinată. Plus la toate, există riscul dezvoltării dermatitei atopice la făt dacă mama sa își administrează vitamine în timpul sarcinii permanent și fără ca acest lucru să fie necesar. Mult mai bine ar fi dacă viitoarea mămică ar avea un regim alimentar complet, natural și sănătos.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Dacă, totuși, infecția virală nu a ocolit gravida, ce medicamente sunt permise și care sunt contraindicate?

- Toate medicamentele sunt divizate în câteva grupe. Grupa A – sunt preparatele asupra cărora s-au făcut studii clinice complete și sunt recunoscute absolut inofensive. Grupa B – preparatele recunoscute inofensive în urma testărilor făcute pe animale, însă, studiile clinice asupra lor nu au fost finalizate, sau în testele efectuate pe animale – preparatele sunt toxice, iar în testele clinice – inofensive. Grupa C – categoria preparatelor a căror toxicitate s-a manifestat în timpul testelor efectuate pe animale, studiile clinice asupra oamenilor sunt nefinalizate, însă beneficiul acestor preparate poate prevala riscurile. Grupa D – medicamentele care s-au dovedit a fi toxice în timpul testelor clinice, însă beneficiile pot prevala riscurile. Și, în sfârșit, grupa H – sunt preparatele, care în timpul testelor clinice, au generat efecte teratogene, respectiv, riscurile prevalează beneficiile. Evident, preparatele din grupa H, fiind demonstrat faptul că în orice caz fătul va avea de suferit, sunt contraindicate în timpul sarcinii. În sarcină, este optimă administrarea preparatelor din grupele A și B, însă, există asemenea afecțiuni care solicită administrarea preparatelor din grupele C și D. În această situație, beneficiul pentru mamă prevalează asupra riscurilor existente pentru făt. De aceea, ele pot fi prescrise doar în situații critice.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei De multe ori, gravidele consideră că medicamentele sunt contraindicate, iar ierburile – permise și încep să experimenteze. Pe cât de inofensive sunt ierburile?

- Există multe tipuri de plante, care pot avea o influență negativă asupra fătului, unele ierburi pot provoca creșterea tonusului uterin ceea ce poate duce la naștere prematură, unele pot provoca hemoragii, altele – pur și simplu, sunt toxice atât pentru mamă cât și pentru copil. De aceea, nu toate ierburile sunt benefice pentru gravide. Femeile însărcinate pot utiliza fără frică 4 tipuri de plante: romaniță, mentă, tei, coada leului, dar și acestea în doze limitate.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Înseamnă că femeile însărcinate trebuie să fie atente cu ierburile. Dar ce ziceți despre preparatele antipiretice? Și, în general, poate o gravidă să combată febra în cazul în care suferă de o infecție virală?

- Dacă temperatura este subfebrilă, nu este înaltă – circa 37,5°C, nu este necesar de a se administra preparate antipiretice. Este suficient să se bea așa numitele ceaiuri sudorifice. Același ceai din zmeură, e bine de băut după care – de transpirat, puteți face soluția de alcool-acetic dizolvând în 300 ml de apă, 50 ml de alcool si 1 lingura de oțet (nu esențe!). În cazul în care temperatura este înaltă, evident, organismul trebuie să fie ajutat. Destul de des se prescrie paracetamol, însă, există opinii că preparatul nu poate fi administrat în primul trimestru de sarcină. Aspirina poate provoca hemoragie, deși în sindromul antifosfolipidic este recomandat ca remediu de tratament. La ora actuală, cele mai inofensive preparate medicamentoase sunt recunoscute cele care fac parte din grupa B, de exemplu, ibuprofen. Ce-i drept, în ultimul trimestru de sarcină, administrarea acestuia trebuie să fie limitată din cauza eventualei influențe asupra funcției natale. Trebuie de menționat că răceala însoțită de febră nu trebuie tratată de sine stătător, boala nu trebuie să fie ignorată așteptând să treacă de la sine, gravida trebuie să se adreseze neapărat la medic! O pastilă antipiretică poate fi mai puțin dăunătoare decât febra de 39°C, însă, ea poate fi administrată doar în cazuri critice când consultarea medicului este imposibilă.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Svetlana, ce alte recomandări ați mai putea oferi în ceea ce privește tratarea infecțiilor virale respiratorii?

- Așa cum am spus deja, sunt bune ceaiurile sudorifice, ceaiuri de plante mai ales fructe de pădure și frunze de zmeură, tei, ceai cu miere de tei - are proprietăți diaforetice și antipiretice. Puteți presura în șosete muștar uscat, acest lucru vă va încălzi. Gravidelor nu se recomandă băile fierbinți și nici să țină picioarele în apă fierbinte – acest lucru poate genera hemoragie, ruperea prematură a apelor și alte consecințe grave. Se pot aplica pe tălpi și mușchii gambelor plasture cu ardei iute, acest lucru va calma tusea și guturaiul, însă, dacă febra este înaltă, această metodă este contraindicată. Ajută foarte bine la guturai spălarea nasului cu soluție slabă de permanganat de potasiu la temperatura camerei, procedura poate fi repetată de 2-3 ori în zi, însă, nu mai mult de două zile. Dacă tusea este uscată se bea lapte cald cu o cantitate mică de sodă de mâncare și unt. Pot fi utilizate preparate homeopatice împotriva răcelii: Agripin, Anaferon, Oscillococcinum, supozitoare Vibrucol, picături în nas Gripferon, spray Tantum Verde pentru gât și altele.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Am găsit informații precum că gravidelor le sunt contraindicate picăturile vasoconstrictoare. Este adevărat?

- Desigur, picăturile vasoconstrictoare nu sunt recomandate, însă, este deosebit de greu de suportat înfundarea nasului mai ales în cazul sinuzitelor grave, unde mai pui că dacă nasul nu respiră se pot inflama și urechile. Dacă în caz de maximă necesitate veți picura 2-3 picături de soluție în fiecare nară, să zicem pe noapte, nu se va întâmpla nimic rău nici cu mama nici cu copilul. Însă, dacă mama face abuz și picură în nas mai multe picături, preparatul cu siguranță va fi înghițit. Excesul de picăturile vasoconstrictoare poate duce la îngustarea vaselor placentei ceea ce este pe măsură să genereze hipoxia fătului. Totodată, asemenea preparate sporește ritmul cardiac al fătului ceea ce, la fel, nu este de dorit întrucât, și așa, inima fătului înregistrează circa 200 de bătăi pe minut. Trebuie să mai spunem un lucru important despre înfundarea nasului. Uneori, în al doilea trimestru de sarcină, gravidele pot manifesta inflamații în regiunea căilor respiratorii și acest lucru nu este asociat cu virozele sau alergiile ci preeclampsia (toxemia din a doua jumătate a sarcinii). Mama crede că are nasul înfundat pentru că a răcit și în loc să meargă la doctor folosește picături. Preparatul își face efectul și pentru o perioadă, ea se simte mai bine, însă preeclampsia nu dispare nicăieri, ea domină în continuare și este pe măsură se genereze complicații.

Răceală în timpul sarcinii – cum tratăm și cum nu trată. Interviu cu medicul terapeut Svetlana Tampei Adică, chiar și un guturai banal, în cazul gravidelor este un motiv serios de a se adresa la medic?

- Da, anume așa. Mama trebuie să aibă grijă de sănătatea ei și de sănătatea copilașului ei. Evident, dacă astăzi femeia a simțit un anumit disconfort nazal, iar dimineața problema a dispărut și nu mai apare în următoarea perioadă, nu există temei de a merge la doctor. Însă, dacă simptomele nu dispar în 2-3 zile de la sine, se impune consultarea specialistului. Evident, dacă apere o situație critică, să zicem, gravida este departe de localitate și nu există nici un medic prin apropiere, ea nu va sta cu mâinile în sân, trebuie să întreprindă anumite măsuri. Însă, nu este corect ca în condiții absolut normale ea să decidă că știe ce are și să-și facă autotratament așteptând să treacă boala. Plus la toate, vreau să menționez că starea gravidei este o responsabilitate serioasă a medicului de familie. Dacă medicul de familie are la evidență o femeie gravidă pe sector, el răspunde pentru ea personal în fața statului, Ministerului Sănătății, rudelor ș.a.m.d. dacă apare o situație ieșită din comun, chiar dacă nu din vina medicului, el oricum se face responsabil. De aceea, pacientele trebuie să manifeste respect, trebuie să vină la medic atunci când li se recomandă acest lucru, să facă la timp analizele pentru ca medicul să poată urmări starea de sănătate. Odată ce gravida vine la medic atunci când trebuie, ea poate primi sfaturi utile, cu să reacționeze într-o situație sau alta pentru a evita neplăcerile ce ar putea afecta atât mama cât și viitorul copilaș.