mamaplus

La ce pericol este expus fătul dacă nașterea are loc la 8 luni de sarcină?

-
//
02.11.2020

Cu siguranță multe dintre viitoarele mămici și dintre cele care sunt deja mămici au auzit informația conform căreia nașterea prematură la 34 de săptămâni expune fătul unui pericol major. Află în continuare de ce nu este bine să naști la 8 luni și la ce riscuri este supus bebelușul născut la această vârstă.

Unii dintre bebelușii născuți la 8 luni dezvoltă tahipnee tranzitorie - o afecțiune respiratorie pe care micuții o manifestă timp de aproximativ 24 de ore. De cele mai multe ori, aceasta este asociată cu un nivel scăzut de oxigen din sânge, cauzat de faptul că bebelușul are prea mult lichid în plămâni după naștere.

Ce este tahipneea tranzitorie

Copiii care dezvoltă această afecțiune respiră mai rapid decât cei născuți la termen, pot geme atunci când expira și se pot învineți ușor, dat fiind faptul că în sângele lor nu există suficient oxigen.

În timpul vieții intrauterine, alveolele pulmonare ale fătului sunt pline cu lichid. Imediat după naștere, lichidul trebuie îndepărtat din plămâni, astfel încât alveolele să se poată umple cu aer și nou-născutul să respire normal. Hormonii eliberați în timpul travaliului induc absorbția fluidului de către celulele alveolelor. În timpul unei nașteri normale, o parte din lichid este expulzată prin plămâni, prin presiunea aplicată pe pieptul nou-născutului. Cea mai mare parte a fluidului este reabsorbită rapid direct de celulele care acoperă alveolele. Dacă această reabsorbție a lichidului nu are loc rapid, lichidul rămâne în alveole și nou-născutul se poate confrunta cu dificultăți de respirație.

Cum sunt tratați bebelușii diagnosticați cu tahipnee tranzitorie

Unii nou-născuți afectați de tahipnee tranzitorie au nevoie să le fie administrat oxigen. În cazuri rare, este nevoie de ventilație asistată. Vestea bună este că micuții se recuperează complet în două-trei zile.

O altă problemă a bebelușilor diagnosticați cu această afecțiune este hrana. Dat fiind faptul că nu pot respira corect, micuții nici nu pot suge, nici nu pot înghiți. Prin urmare, acestora li se vor administra intravenos fluide pentru a-i hidrata și pentru a preveni scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Bebeluși predispuși la a dezvolta tahipnee tranzitorie

Tahipneea tranzitorie poate apărea nu doar la bebelușii născuți la 34 de săptămâni, dar și la cei născuți prin cezariană, mai cu seamă dacă mama nu a intrat încă în travaliu, sau la cei ale căror mame au fost diagnosticate cu diabet, cu astm sau cu ambele în timpul sarcinii.

Iată, așadar, de ce nu este bine să naști la 8 luni. Reține, însă, că toate aceste probleme de sănătate sunt doar posibile, nu certe. Din punct de vedere medical, un copil care a depășit vârsta gestațională de 37 săptămâni este suficient de dezvoltat pentru a veni pe lume.