mamaplus

Infecții care pun sarcina în pericol. Ginecologul Aliona Curcudel explică de ce sunt importante analizele din primul trimestru de sarcină

-
//
10.10.2019

Primul trimestru de sarcină este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a fătului. Tocmai de aceea, încă din primele săptămâni de sarcină, medicii recomandă efectuarea unui șir de analize pentru a se asigura că atât mama, cât şi copilul sunt sănătoși. Aliona Curcudel, medicul ginecolog din cadrul Centrului Medical Clinica Sante Hâncești a enumerat analizele ce trebuie să fie făcute în primul trimestru al sarcinii.

Potrivit Alionei Curcudel, ideal ar fi ca orice femeie ce-și dorește să aducă pe lume un bebeluș, să facă un set complet de analize încă înainte de a rămâne însărcinată. Dacă totuși nu a reușit să facă acest lucru înainte de conceperea copilului, este foarte important să facă aceste analize în primul trimestru de sarcină.

Despre profilul TORCH

„Din momentul în care află că este însărcinată, gravida trebuie să meargă la o consultație la medicul de familie. Medicul îi va indica să treacă analiza generală a sângelui (hemoleucograma), analiza de determinare a grupei de sânge, examenul urinei, frotiul, reacția Wasserman, pentru diagnosticarea precoce a sifilisului și testul HIV. Toate aceste analize se fac în primul trimestru de sarcină, până la 12 săptămâni, inclusiv ultasonografia”, a menționat medicul ginecolog.

În unele cazuri medicul îi poate indica gravidei să facă și testul TORCH, o analiză complexă, menită să depisteze infecții ce pot afecta fătul.

„Dacă în istoricul medical al gravidei există întreruperi de sarcină sau avorturi spontane, i se indică să dea analiza TORCH, care poate depista infecții ce se transmit foarte ușor de la mamă la făt și pot crește riscul apariției unor malformații fetale până la decesul intrauterin. În cazul în care aceste infecții sunt depistate la începutul sarcinii, ele pot fi ținute sub observație astfel încât să fie redus riscul transmiterii la făt”, a specificat Aliona Curcudel.

Profilul TORCH este un test screening pentru un grup de boli infecţioase: toxoplasmoza, infecția cu cytomegalovirus, virus herpetic si rubella, care pot afecta femeia gravidă şi pot determina apariţia infecţiei prenatale (congenitală, dobândită “in utero”) a embrionului/fătului sau perinatală a nou-născutului, cu risc de avorturi, moartea fătului in utero sau malformaţii fetale. Pachetul la preț promoțional de 890 de lei, care poate fi făcut la orice Centru Medical Clinica Sante, include: Virus herpetic 1 și 2: Anticorpi IgG și IgM; Rubella: Anticorpi IgG și IgM;  Citomegalovirus: Anticorpi Ig G și Ig M; Toxoplasma: Anti Toxo-Ig G (cantitativ) și Anti Toxo-Ig M.

Tot în primul trimestru de sarcină se face și prima ecografie – investigația imagistică ce oferă părinților informații despre sănătatea fătului. Ecografia poate da informaţii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. „În cazul în care există o suspecție la sindromul Dawn, se face amniocenteza, o procedură medicală utilizată în diagnosticul prenatal al anomaliilor cromozomiale”, a explicat medicul ginecolog.

mamaplus

Toate investigațiile de laborator le puteți face la Clinica Sante, unde veți beneficia de consultația celor mai buni medici specialiști. 

Pentru programare la medicul ginecolog Aliona Curcudel sunați la 079 77 44 07

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 70 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66.